Hlavní obsah

Akvárium může být krásným doplňkem interiéru

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma rybičky je snem snad každého dítěte. Ale je i dost dospělých, kteří propadnou kouzlu podvodního světa v malém. V poslední době se akvária všech možných velikostí a typů stávají také designovým doplňkem interiérů.

Foto: Revolutionary Aquarium System (5x)

Mořská akvária jsou vhodná pro pokročilé akvaristy, anebo pro toho, kdo si k nim zaplatí i pravidelný servis.

Článek

Jaké akvárium si pořídit? Odpověď není úplně jednoduchá. V každém případě je vždy lepší se o výběru toho nejvhodnějšího akvária, ale i jeho vybavení a osazenstva, poradit s odborníkem.

Není zrovna nejkrásnější pohled na malé akvárium, se stěnami plnými řas, v němž se tísní v malém prostoru velký počet rybek. Přestože je hodně opravdu nenáročných druhů akvarijních rybiček, i tady platí, že je to živý tvor a potřebuje k životu odpovídající prostředí.

Kam s ním

První, co je důležité si rozmyslet, je, kam vůbec akvárium umístíme. Zcela určitě není nejlepší nápad dát ho k oknu, kde na něj přes den bude svítit slunce.

Zaprvé intenzivní sluneční světlo bude podporovat nadměrné množení řas, což je asi nejnepříjemnější nepřítel akvaristů. A zadruhé může docházet k přehřívání vody v akváriu. To by ohrozilo jeho osazenstvo na životě.

Akvárium rovněž nedáváme na rušná místa. Lekavější druhy rybek by žily v neustálém stresu z pohybu kolem.

Foto: Revolutionary Aquarium System

Velké akvárium se spoustou zeleně a malých rybek je jako stvořené pro všechna místa, určená pro relaxaci a zklidnění.

„Samostatnou kapitolou je hmotnost akvária,” říká Tomáš Macháček, jehož firma Revolutionary Aquarium System vyrábí i ta největší akvária na míru.

„Nezapomeňte, že je plné vody, a ta něco váží. I menší akvárium o rozměrech 50 x 20 x 30 cm, je-li plné, váží přes 30 kg,” vysvětluje. Pokud tedy vybíráte místo třeba na polici nebo na stolku, přesvědčte se nejdříve o tom, že hmotnost akvária s rezervou unese. Není nic horšího, než když se vrátíte z práce domů a najdete rozlomený stolek a na podlaze vylité akvárium a uhynulé rybky.

Zcela jinou kategorií jsou opravdu velká akvária. V jejich případě se už neřeší nosnost nábytku, ale podlahy nebo stěn. Akvárium ve stěně je sice krásné, ale jeho hmotnost už se počítá ve stovkách kilogramů.

Kde si ho pořídit

Existuje několik způsobů, jak si akvárium domů obstarat. První možností je využít specializované obchody, kde zájemce najde vhodná akvária pro akvaristy začátečníky.

Foto: Pet Center

Tradiční akvaristický set pro začátečníky obsahuje všekeré potřebné komponenty.

Domácí kutilové jistě neodolají a akvárium si vyrobí sami. V takovém případě by si ale měli pečlivě nastudovat technologii výroby a vhodné materiály. Tlak vody v akváriu je totiž značný, především lepené spoje musí být opravdu kvalitní, aby se hotové akvárium po napuštění vody nerozvalilo. Třetí možností je nechat si akvárium vyrobit na míru.

Hotová akvária

Hotových akvárií existuje nepřeberné množství, nejrůznějších velikostí a tvarů. V dnešní době jsou to především akvária lepená z plastů.

„U nás v síti prodejen máme akvária především určená pro začátečníky,” říká Tomáš Vykydal z pražské centrály Pet Center. „Tedy i taková, která nevyžadují žádnou speciální údržbu.”

Těmi nejjednoduššími jsou akvária bez filtrace. Výhodou je, že nepotřebují žádný přívod elektřiny, žádné filtry, čerpadla apod. Nevýhodou je omezený výběr rybek, které v takovém akváriu mohou žít.

Foto: Pet Center

Na trhu lze objevit i malá akvária bez filtrace. U nich je ale nutné častěji vyměňovat vodu, a také množství rybek, které v nich mohou žít, je omezené.

Absence filtrace se řeší buď častější výměnou vody v akváriu, nebo výběrem vhodných rostlin, které z vody odstraňují především dusičnany. Častější variantou jsou ale dnes akvária s moderní technikou, která vodu filtruje, popř. udržuje její pH, u mořských akvárií i obsah minerálů.

Samozřejmostí jsou i provzdušňovací systémy, které zajišťují přísun kyslíku do vody, a v neposlední řadě automatická regulace teploty vody.

Akvária na míru

Svěřit se odborníkům je pro mnoho lidí nejlepší cestou, jak si akvárium pořídit. Navíc se akvária v interiérech stala velice vítaným designovým prvkem. Lidé, kteří si je pořizují, často nejsou akvaristé, a ani se tomuto koníčku nechtějí věnovat. Právě jim dobře poslouží firmy, které zajišťují vše na klíč.

Jak to funguje, vysvětluje Tomáš Macháček: „Zákazník nám předloží svou představu a podle toho s ním vybereme akvárium určité velikosti, tvaru a typu, včetně ryb, rostlin a dalšího příslušenství. Potom u něj doma vše zaměříme a eventuálně doporučíme stavební úpravy. Celé akvárium nainstalujeme, nabízíme i pravidelnou službu, kdy se naši proškolení profesionální akvaristé jezdí o akvárium starat přímo k zákazníkovi.”

Pokud tedy chcete akvárium jen jako doplněk interiéru, profesionální firma nabízí kompletní servis, takže se o něj nemusíte vůbec starat a jen si užívat uklidňující pohled na podvodní život.

Akvaponie – akvárium s biofiltrací
Kořenové čističky vody zná asi každý. Na stejném principu může fungovat i akvárium. Součástí akvária je v takovém případě malý záhonek. Voda z akvária přes něj neustále proudí v uzavřeném oběhu a rostliny vodu čistí.„Pro dokonalé vyčištění používáme unikátně akvaponický princip, kde do části filtrace osazujeme rostliny - klidně i bylinky nebo zeleninu - které rostou z vody a odebírají látky, jež se naopak díky rybám dostávají do vody,” vysvětluje princip Tomáš Macháček.Rostliny tak rybkám vodu čistí, ty naopak do vody vypouštějí látky, které svědčí rostlinám. Tím je zajištěna dokonalá symbióza. Malá akvária se záhonkem jsou pak skutečně krásnou součástí interiéru.

Materiály na akvária

Nejčastějším a tradičním materiálem, z něhož je akvárium vyrobeno, je sklo. Dnes už není potřeba shánět těžké masivní rámy, kam jsou stěny akvária vloženy a zatmeleny.

Dnešní moderní akvária jsou většinou lepená. Litá celoskleněná akvária jsou pouze opravdu malých rozměrů. Populární jsou ale třeba akvária ve tvaru skleněné koule.

Foto: Pet Center

Zajímavě vypadají kulová akvária.

Skleněné stěny akvária mají tu výhodu, že jsou velice odolné proti mechanickému poškození povrchu, například poškrábání při čištění. Nevýhodou je pochopitelně vyšší hmotnost a také omezení konečné velikosti.

„U skleněných akvárií jsou omezení daná výškou a tlakem vody,” upozorňuje Tomáš Macháček. „Maximální velikost akvária v tomto provedení by měla být okolo 6 metrů na délku, 1,20 metru na výšku a jeden metr hloubky. Samozřejmě s ubývající délkou může růst výška až do 1,50 metru.”

Foto: Pet Center

Ve specializovaných obchodech nalezne začátečník veškeré potřebné vybavení pro své první akvárium. To nemusí mít jen tradiční kvádrový tvar, ale i zajímavé, zaoblené řešení.

Druhým nejčastějším materiálem je akrylát. Je lehčí a nemá prakticky žádná velikostní omezení. Je výhodný také tím, že nabízí víc možností při výrobě.

„Máme v nabídce i akrylátová akvária, u kterých je nádrž z jednoho kusu a není proto třeba se obávat netěsnosti spojů jako u akvárií lepených,” vysvětluje Tomáš Vykydal. „Navíc i menší akvária jsou výrazně lehčí proti skleněným akváriím,” doplňuje.

Akrylát má ale jednu velkou nevýhodu, a tou je malá povrchová odolnost. Je tedy třeba především při čištění stěn dávat pozor na to, aby se povrch nepoškrábal. Akrylát navíc poskytuje proti sklu prakticky neomezené možnosti při tvarování.

„Někdy přijde zákazník s požadavkem různě vyboulených nebo jinak tvarovaných stěn akvária. Samozřejmě je možné takové akvárium vyrobit, ale v Evropě se tím zabývá velmi málo firem. Cena takového akvária pak výrazně naroste, proto naši zákazníci raději zůstávají u klasického tvaru s rovnými stěnami,” říká Tomáš Macháček.

Sladká nebo slaná voda

Tradiční jsou sladkovodní akvária. U těch bez filtrace je sladká voda také jediným možným řešením. Sladkovodní akvárium je snadnější na údržbu, díky tomu jsou celkové náklady na jeho provoz nižší. Nevýhodou je, že se tak omezuje druhové složení rostlin i ryb.

Proti tomu dnes moderní mořská akvária nabízejí možnost chovat exotické ryby i další mořské tvory, jako jsou třeba medúzy, sasanky nebo korály. Jejich provoz i pořizovací cena jsou ale vyšší. Větší je i náročnost na údržbu.

Foto: Revolutionary Aquarium System

Větší akvária lze pojednat velmi luxusně a nápaditě. Napříkald jako truhlici s pokladem.

„Pro začátečníka, který si pořizuje své první akvárium, bych zcela jistě mořské nedoporučoval,” varuje Tomáš Vykydal.

Jako z Afriky

V akváriích se chovají rybky z různých koutů planety, z různých prostředí. Rybky by měly mít i v akváriu prostředí, které se co nejvíce blíží jejich přirozenému biotopu. Lze tak vymodelovat různá, na pohled opravdu velice efektní akvária.

Klasická, jak je zná asi většina laiků, jsou amazonská, napodobující biotop Amazonky. Africká akvária, tedy akvária napodobující prostředí afrických jezer, jsou skalnatá, prakticky bez rostlin.

Foto: Pet Center

Stejnou pozornost, jakou začínající akvarista věnuje druhům rybek, pro které se rozhodl, měl by věnovat i výběru vhodných rostlin.

„V mořských akváriích se nejčastěji vytváří prostředí korálového útesu,” říká Tomáš Macháček a dodává: „My ale nabízíme i další speciality, jako je třeba rare fish akvárium, nature akvárium nebo akvária pro medúzy.”

Nature akvária přišla z Japonska a jsou to vlastně věrné napodobeniny horské krajiny v akváriu, vlastně taková akvarijní bonsaj. Rare fish akvária slouží k chovu netradičních ryb, jako jsou rejnoci, jedovatí perutýni nebo třeba chobotnice.

Foto: Revolutionary Aquarium System

Oblíbeným typem akvárií jsou tzv. rare fish, tedy tank jejich dominantou je některý z neobvyklých živočišných druhů, jako například rejnoci, perutýni, nebo chobotnice.

Dnes je možné vybrat si akvárium opravdu na míru, vyhovující i těm nejnáročnějším požadavkům. Vše záleží jen na prostoru, provedení a samozřejmě i finančních možnostech majitele. Specializované firmy jsou schopny realizovat i ty nejnáročnější projekty.

Nature Wall - akvárium jako obraz na stěně
Unikátní a často oceňovaný produkt firmy Revolutionary Aquarium System je akvárium Nature Wall. Cílem bylo vytvořit akvárium, které se bude materiálově i koncepčně hodit do moderních interiérů. Zároveň bude na údržbu časově nenáročné.Nature Wall má automatické dávkování krmiva. Je to kompaktní systém, kdy je vše, včetně filtrace, ohřevu vody apod. umístěno přímo v rámu akvária. Stačí vybrat barvu rámu, typ prostředí v akváriu, jeho osazenstvo a pak už jen celé akvárium pověsit na zeď jako obraz. Jediné, co je třeba zajistit, je přívod elektřiny.

Reklama

Související články

Výcvik dobrého loveckého psa nikdy nekončí

Lovecký výcvik je asi nejstarším druhem výcviku psů. Vždyť právě výborné lovecké schopnosti stojí nejspíš za tím, že naši dávní předkové začali psovité šelmy...

Chov holubů patří k nejstarším koníčkům

Holub patří mezi nejstarší domestikované druhy ptáků. Holubářství neboli domácí chov holubů je tedy prastarou lidskou činností. A jednou z mála, která přežila...

První bažanty u nás choval už Otec vlasti

Bažant k přírodě neodmyslitelně patří. Jejich chov má u nás dlouhou tradici, v českých zemích se s ním začalo už za Otce vlasti Karla IV. Většinou si každý pod...

Základní výchovu by měl mít každý pes

Mít svého psa touží hlavně děti, ale i dospělí se na této módní vlně rádi svezou. Češi jsou velcí milovníci psů, velká část majitelů ale neví nic o výchově...

Výběr článků

Načítám