Hlavní obsah

Aby koupelnová sanita dlouho sloužila, vyžaduje vhodné čisticí prostředky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygiena a vůně v koupelně je nezbytná věc. Zde se sprchujeme, koupeme a relaxujeme, čistota je proto podmínkou. A aby sanita dlouho sloužila, musíme se o ni náležitě dobře starat.

Článek

Moderní materiály v koupelně nesnesou drsné zacházení, ale naopak snesou přípravky univerzální, k nim tzv. citlivé.

Pozor na abraziva a chlor

Vyhněme se proto abrazivům a různým pískovým pastám, které se k čištění používaly dříve. Akrylát, litý mramor, plast nebo keramické obklady mají povrchy, které by mohly nejen zmatnět, ale může dojít i k jejich sedření (akrylát, rámy sprchových koutů). Na mechanické poškození jsou háklivé barevně lakované rámy, ale i kovově lesklé. Naopak poškození se nemusíme obávat u matně kovové úpravy.

Velkým nepřítelem je i chlor, jehož chemické účinky jsou tak silné, že může zničit hliníkové rámy sprchových koutů a chromové baterie, koupelnové žebříky či výpustě van. Na bílém povrchu se působením chlóru mohou objevit nažloutlé skvrny.

Na nejnamáhanější sanitu v koupelně (vany, sprchová vanička a umyvadlo) se proto zaměříme a zvolíme skutečně kvalitní čistidlo, např. osvědčený volně prodejný Ravak Cleaner, odstraňující mastnotu a zbytky vodních usazenin. Výborný je i na keramické obklady a koupelnový nábytek.

Sklo stále čiré a průhledné

Voda z vodovodního řádu obsahuje určité množství rozpustných látek, tzv. solí. Ty se sklem vytvoří chemickou reakci a může po čase dojít k jeho zabarvení. Obvykle už tu chemie nepomůže. Proto radíme pořizovat si např. sprchové kouty od kvalitního výrobce, který již předem aplikuje na skleněné součásti anticalcovou vrstvu (za dobrý výsledek ručí jen patentovaný AntiCalc).

Zástěny a sprchové kouty potom už čistíme univerzálním saponátovým čistidlem a zhruba jednou za čtvrt roku obnovíme povrch přípravkem AntiCalc Conditioner. Předtím ale nezapomeneme sklo pořádně vyčistit. Sklo díky přípravku získá vodoodpudivé vlastnosti, zamezí se korozi koupelnových skel.

Plíseň nám vážně škodí

Vlhkost v koupelně je živnou půdou pro všechny plísně. Řešením je zajistit dobré odvětrávání, ale přece jenom: jsou kritická místa (spáry kolem vany), kde se plíseň často usazuje. Kromě použití silikonového tmele je výborným nápadem použití tzv. vanových lišt. Lišta celou spáru překryje, utěsní a udržování vany je jednodušší.

Nepříjemná jsou pro hospodyňky i nepřístupná místa sprchových koutů, a tak již ve chvíli nákupu myslíme na údržbu. Proto vybíráme sprchový kout s minimem svislých profilů (tzv. půlrámové nebo bezrámové), na trhu jsou i provedení, která mají mechanismus na odklápění skla dveří (Blix, Rapier apod.).

Vůně do splachovacího tlačítka

Každá správná hospodyňka myslí na svěžest na toaletě. Vůni vkládá buď pod prkénko, lepí na stěnu u klozetu, nebo staví na podlahu.

Na trhu jsou ale instalační moduly Technic se systémem SmartFresh, vybavené osvěžovací vůní.

Modul lze použít na většinu mís dostupných na trhu.

Jeho instalace je rychlá: nástěnné úchyty a odpadní koleno jsou přednastavené z výroby, výšková aretace zajistí nastavení modulu v požadované úrovni.

Zvětšený revizní otvor usnadňuje přístup do splachovací nádržky, kryt revizního otvoru se zařezává podle hloubky zabudování a zjednodušuje montáž ovládacího tlačítka.

Napouštěcí ventil umožňuje rychle naplnit splachovací nádržku.

Moduly lze instalovat jak na stěnu, tak do rohu.

SmartFresh je šetrný vůči vnitřním armaturám, protože náplň přichází do kontaktu s vodou v nádržce jen v okamžiku spláchnutí.

Osvěžovací náplň lze umístit do aplikátoru, který se nachází ve splachovacím tlačítku.

Jedna náplň vystačí asi na 120 splachovacích cyklů, náplně jsou baleny po 5 kusech.

Modul Technic stojí 4248 Kč, tlačítka s funkcí Fresh od 645 Kč, náplně 84 Kč/5 kusů.

Při čištění sifonu opatrně

Zanesené sifony van a sprchových vaniček zprůchodníme přípravky na bázi hydroxidu sodného, ale dávkujeme opatrně!

Nejen v množství, ale i v umístění, aby hydroxid sodný nenávratně nepoškodil chromové součásti.

Přípravek nabíráme lžící a pomalu vysypáváme do odpadu.

Granulát nesmíme sypat najednou ve velkém množství, protože by nedošlo k jeho pozvolnému rozpouštění ve vodě. Vytvořil by se totiž nepropustný slepenec, který odpad naopak ucpe. 

Hydromasáže lze chránit přikoupením automatického desinfekčního systému, nebo provádíme pravidelné čištění desinfekčním přípravkem, který nám doporučí daný výrobce (je nutné se zbavit choroboplodných zárodků i u trubek, jež jsou skryté pod povrchem vany).

Reklama

Související témata:

Související články

Malou koupelnu je nutné promyslet do detailu

Panelákové koupelny jsou známé nedostatečným prostorem, menší bývají ale někdy i v novostavbách. Je to škoda, protože pak si nemůžeme tolik vybírat, jsme...

Výběr článků

Načítám