Hlavní obsah

Nadčasové baterie často působí jako umělecké kousky

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U baterií často na první pohled nepoznáme, zda jde o umělecký předmět nebo o skutečně funkční kousek. Stále více klademe důraz na perfektní vzhled, ale i na technické detaily. Standardem se stávají termostatické baterie. Čím dál více je vyhledáváme nejen díky komfortu používání, ale také kvůli úsporám vody a energie.

Článek

Další výhodou termostatických baterií je jejich bezpečnost. Zejména rodiny s dětmi ocení dětskou pojistku proti opaření. Výjimkou nejsou luxusní baterie, u nichž si předvolíme oblíbenou teplotu a průtok vody stejně tak jako u novinky, kterou je digitální ovladač baterií. Vlastní nastavení pak vyvoláme pouhým stisknutím tlačítka.

Vedle technického vybavení by měly koupelnové armatury také dobře vypadat, i když v normální koupelně dáme přednost nejspíš ověřené kvalitě za přijatelnou cenu než módnímu výstřelku.

Vždy se vyplatí funkční a kvalitní výrobek s nadčasovým vzhledem. Co to znamená? Baterii vyrobenou z vysoce hodnotné mosazi s dostatečně silnou vrstvou chromu na povrchu a keramickou kartuší.

Příjemné a snadné ovládání nabízejí baterie s ergonomickou pákou. O plynulý chod i dlouhou životnost armatury se postará perlátor proti vodnímu kameni. Kvalitní a zdravotně nezávadné baterie zaručují také snadnou montáž.

Nepřeberné množství druhů baterií

Pákové armatury se montují do jednoho otvoru na umyvadle. Teplota vody a průtok se ovládají pákou. Fungují tak, že se teplá a studená voda smíchají v integrované kartuši dříve, než se dostanou do výtokové trubice. Přednost dáme bateriím s širokým úhlem ovládání.

Kohoutkové baterie se instalují do jednoho otvoru na umyvadle a na rozdíl od pákových u nich můžeme ovládat teplou a studenou vodu.

Tříotvorové armatury s individuálním ovládáním teplé a studené vody dodávají smíšenou vodu centrální výtokovou trubicí. Hodí se do moderních i klasických koupelen a vyrábějí se v mnoha designech.

Elektronické baterie jsou buď bezdotykové, nebo dotykové. Bezdotykové kontroluje senzor s infračerveným světlem a dotykové potřebují pro spuštění vody jeden dotek.

Nástěnné armatury se používají v koupelně, kde je už nainstalované umyvadlo nebo nemá předvrtané otvory. Otvory se instalují na stěnu nad umyvadlo a potrubí musí být položeno pod omítku před obkládáním.

Vanové baterie se používají jen pro naplnění vany vodou.

Vanové sprchové armatury umožňují přepínat vodu mezi napouštěním vany a sprchou.

Kombinované vanové/sprchové armatury jsou s nebo bez termostatu. Na výběr jsou nástěnné i podomítkové.

Vanové baterie instalované do podlahy se používají k volně stojícím vanám, potrubí od podlahy je ve stejném stylu a povrchové úpravě jako armatura sama. Mnoho modelů je doplněno ruční sprchou.

Tři až pětiotvorové armatury se instalují do okraje kolem vany nebo do obezdívky kolem vany, kde výtoková trubice musí dosahovat přes hranu vany. Tyto kombinace vždy obsahují vtok do vany a ruční sprchu. Jeden nebo dva kohoutky či páčky ovládající vodu a přepínače vody mezi sprchou a vanou.

Chrom, nikl nebo bronz

Chrom je klasický, lesklý typ povrchu, s jakým se u baterií setkáváme nejčastěji, hodí se do každého interiéru, snadno se udržuje a jeho reflexní schopnosti přinášejí do koupelny více světla.

Broušený nikl satin tvoří na baterii jemnější, narůžovělý matný povrch, není tak výrazný a lesklý jako u chromu, ale působí příjemně a teple.

Olejem gumovaný bronz je určen milovníkům retrostylu, kteří se nespokojí s klasickým designem. Je to tmavý povrch připomínající čokoládu. Může mít i jemně vínový nádech.

Antický bronz je světlejší, působí více přírodně. Tyto baterie vypadají, jako by byly opotřebované.

Armatury do stylu koupelny

Stylu koupelny mají odpovídat vedle sanity a nábytku i baterie, i když v tomto případě se zaměříme více na jejich kvalitu. Přesto budou v koupelně fungovat jako důležitý designový prvek a ovlivňovat vzhled koupelny.

Jaké styly se v našich koupelnách objevují? Venkovský i klasický, v panelákové koupelně a novostavbách většinou styl moderní. Koupelna může mít i reprezentativní, anglický nebo francouzský styl. Další možností je retro, rustikál a pastelové barvy i futuristický styl.

Rady & tipy

Vybíráme jen kvalitní kovové baterie, které se snadno ovládají a mají dlouhou životnost. Vyhneme se levným výrobkům.

Baterie by měly být také bezpečné a úsporné. Tyto požadavky splňují termostatické baterie.

Termostatické armatury jsou dražší, zato bezpečnější. Třeba podomítkový sprchový termostat znamená větší komfort. Umožňuje přednastavení požadované teploty vody a snižuje tak dobu sprchování.

Dobrý termostat má zabudovaný omezovač teploty, aby nebyla překročena teplota 38 °C, a nastaví dodávku vody do sprchy ihned, dojde-li ke změnám v teplotě nebo tlaku v potrubí. Průtok vody při začátku sprchování omezuje také Eco tlačítko.

Nezanedbatelné finance ušetří i perlátor s omezovačem průtoku vody. Není nainstalován zdaleka ve všech bateriích, proto si tuto možnost ověříme před nákupem.

Některá umyvadla mají již předvrtané otvory, proto k umyvadlu se třemi otvory vybereme tříotvorovou armaturu, zato k umyvadlu na desce si pořídíme baterii s vysokou výtokovou trubicí nebo nástěnnou armaturu s výtokovou trubicí dosahující do středu umyvadla.

Na výběr jsou moderní armatury pro minimalistické prostory přes baterie klasické a nadčasové. Není nad to, pořídit si funkční model vhodný k umyvadlu, vaně i k bidetu. Tyto požadavky splňují ucelené série, které jsou k dostání v širokém výběru designových stylů, tvarů a velikostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Několik kroků k dokonalé koupelně

Máte pocit, že v koupelně pořád do něčeho narážíte a nic se vám do ní nevejde? Nebo zařizujete nový byt a prostor koupelny se vám zdá malý? Nezoufejte, problém...

Výběr článků

Načítám