Hlavní obsah

Výhledy malíře Josefa Velčovského

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snové krajiny akademického malíře Josefa Velčovského uklidňují i probouzejí fantazii na první pohled. Kromě toho, že si náš hostitel každoročně užívá dlouhé týdny ve Finsku (v přírodě a na rybách), je jeho domov i ateliér příjemným inspirativním prostředím.

Článek

Na východním okraji Prahy bydlí v řadovém domě se zahrádkou. Domek koupili ve chvíli, kdy ještě stačili vstoupit do dokončovacích prací, takže nebyl problém změnit dispozici přízemí.

Některé stěny ustoupily, některé byly zrušeny, a tak vznikl jeden velký prostor s kuchyní na jedné straně přes jídelní stůl uprostřed a obývacím zákoutím včetně krbu na straně druhé.

"Propojený prostor je vždycky hezčí a nelíbí se mi orientální zvyk, kdy ženy vaří v oddělené místnosti a vedle se baví muži. Jsme doma rádi pohromadě."

Prostor interiéru

Okna ze dvou stran pouštějí do přízemí domu dostatek světla. To svědčí nejednomu vystavenému artefaktu (syn je designér). Přesto přízemí nepůsobí přeplněným dojmem, naopak. Vše je uvolněné a milé pro oko i duši. Navíc se náš hostitel hlásí ke klasikově myšlence: Nejhezčí interiér je prázdný prostor.

Malíř Josef Velčovský má v interiéru rád přírodní materiály. Foto Právo/Václav Jirsa

"Podlahy jsme si nechali udělat dřevěné. Ta příroda je nejlepší a ovlivňuje nás. Do Finska jezdíme už dvacet let a rádi tam chodíme i na skvělé výstavy o bydlení. Každý rok postaví vesnici, pokaždé jinde a po celé zemi. Během výstavy ji rozprodají a po jejím skončení se osídlí. Domy na klíč, od sociálních domů pro chudší až po super vily vybavené technologickými i ekologickými novinkami," vypráví malíř.

"Minule jsme tam navštívili vilu, která měla zabudované sluneční kolektory, skleněnou střechu... Ani nevěděli, kolik bude stát, protože nikdo ještě neuměl spočítat, co ukážou různé měřiče a ovládací prvky. Finové mají nejlepší bytovou kulturu, mají vyvinuté materiály, design, ale třeba i sklo dělají báječně. Mají i skvělé architekty a pokračuje tam tradice. Němci za sebou ve druhé světové válce nechávali spálenou zemi a vlastně většina měst je úplně nová. Nakonec i ty velké lodě mají špičkový design a dostávají zakázky z celého světa," dodává. 

Originální květinový stolek zaujme. Foto Právo/Václav Jirsa

Finská i francouzká inspirace

Interiér u Velčovských je skvěle vyladěný a rukopis majitelů nezapře. "Máte dvě možnosti. Buď si lidi začnou zabydlovat interiér vytvořený architektem, nebo si jej od začátku formují sami. Já jsem spíš přístupnější tomu pomalému růstu, z kterého vznikají kouzelná bydlení jako třeba ve Francii, kde ještě vnímáte cosi z předchozích generací. Třeba v Bretani. Francouzi mají smysl pro útulno, krásu a zároveň i praktičnost. Málokdy tam vidíte nepovedenou domácnost. Lze se tím inspirovat. Staré věci bývají poznamenané, ohmatané lidskou rukou. Ty novější jsou spíš techničtější. V tom vidím dost rozdíl," říká Josef Velčovský

Sousedi to jistí

Jako hub po dešti je u Velčovských knih. "Nic jiného si jako dárky nedáváme," komentuje náš hostitel. A tak je místnost v patře zařízena jako jedna knihovna. Stolek u okna, řady knih a jedno sofa s pultíkem na odkládání skleničky (například).

Knih má malíř Josef Velčovský doma nepřeberně. Foto Právo/Václav Jirsa

Mimochodem - skvělý kus nábytku! Jednou rukou lze snadno rozložit na pohodlné dvojlůžko, které si pochvalují návštěvy. Když truhlář spočítal záměr vytvořit knihovnu na desetitisíce, byly jeho služby odmítnuty a dotvořený nábytek z bazaru plní účel dokonale.

Klid a pohoda je v celém inspirativním domě patrná. Josef Velčovský jen dodává: "A důležité je mít dobré sousedy. A to my tady máme. Dobré je to," pochvaluje si.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám