Hlavní obsah

Nad rodným domem Ringo Starra se vznáší přízrak demoliční koule

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověst věčného smolaře a toho čtvrtého ze čtyř se drží Ringo Starra (70), legendárního bubeníka nesmrtelných Beatles, jako veš košile.

Foto: Profimedia.cz

Řadové domky z červených cihel na ulici Madryn Street ve staré dělnické čtvrti Toxteth, které mají ustoupit novější zástavbě.

Článek

Jako kdyby nestačilo, že si dokonce i britská média z něho občas utahují jako „z nejméně bystrého z Brouků“. Ne dosti na tom, že jeho postavení se s pozicí dobře vychovaného, decentního sira Paula McCartneyho (68 ), pro něhož neskrývá slabost ani vladařka Alžběta II., nedá ani v nejmenším srovnávat.

Teď ohrožují jeho rodný dům v Liverpoolu nedočkavé buldozery. Řadový domek z červených cihel číslo devět na ulici Madryn Street ve staré dělnické čtvrti Toxteth, kde přišel na svět 7. července 1940 jako Richard Starkey, to už má spočítané. Má být stržen, aby stejně jako dalších 450 budov z roku 1919 uvolnil místo pro novostavbu.

Foto: Profimedia.cz

Rodný dům Ringo Starra

„Nemá ani historickou, ani architektonickou hodnotu. Dostal se do takového stavu, že se nedá renovovat. Ostatně i obyvatelé čtvrti se vyslovili pro demolici a výstavbu nových budov,“ říká k tak zdrcujícímu osudu ve svém zdůvodnění městská rada.

Podobné hodnocení se přitom – ostatně jak jinak – nevztahuje na liverpoolské adresy 251 Menlove Avenue a 20 Forthlin Road, kde vyrůstali John Lennon a McCartney. Příbytky jejich dětství totiž spadají už delší dobu pod památkovou ochranu a patří mezi zlaté hřeby turistických tras po Liverpoolu. Dům George Harrisona vlastní soukromý majitel.

Foto: Profimedia.cz

Ringo Starr za bicími a uprostřed skupiny odpůrců demolice s plakáty na záchranu Madryn Street.

Vzdor jednoho zaťatého politika

Naštěstí se v případě smolařského Ringa zjevil zachránce v podobě politika z Konzervativní strany a státního tajemníka pro městské plánování. Grant Shapps (42) vyzval radnici ovládanou labouristy, aby si likvidaci Ringovy ulice rozmyslela. „Ocitne-li se v bezprostředním ohrožení stavba, kterou mnozí lidé považují za kulturně nevšedně cennou, přesněji řečeno rodiště bubeníka nejslavnější hudební skupiny všech dob, vzbudí to pochopitelně bouřlivé emoce,“ míní Shapps.

„Dokud nebudu mít jistotu, že radnice vzala v potaz všechny možnosti, nic se bourat nebude,“ nechal se slyšet v televizi SKY NEWS s tím, že napadnout postoj radních je plně v jeho kompetenci.

Foto: Profimedia.cz

Legendární čtyřka: zleva Ringo Starr, John Lennon, George Harrison a Paul McCartney.

V tuto chvíli všechny dveře a okna v domech určených na odpis „zdobí“ natlučená prkna na znamení, že demoliční jeřáb s obří koulí se má už brzy pustit do díla. Před číslem popisným devět navíc hlídkuje policie. Má zabránit tomu, aby si fanoušci Beatles a Ringa obydlí rozebrali – cihlu po cihle.

Zachraňte Madryn Street!

Městská rada měla původně vyřknout ortel už v lednu – teď se podle listu The Guardian proslýchá, že Den D odsunula až na sklonek února.

Foto: Profimedia.cz

Obraně domu tleská především Phil Dopell (44). Liverpoolský průvodce turistů spustil už loni v srpnu kampaň Zachraňte Madryn Street!. „Je ekonomicky a ekologicky mimořádně smysluplné zachovat rodný dům Ringo Starra,“ upozorňoval na webu, twitteru, plakátech i facebooku.

Uvažovalo se i o možnosti dům rozebrat a pak znovu sestavit v novém Muzeu liverpoolského života v někdejších loděnicích. Přinejmenším jednoho člověka však tento nápad nenadchl: Ringo Starra. „Když se chceš vracet a podívat se znovu, odkud jsi vzešel, pak nemá smysl trmácet se jinam. Jediné, co se počítá, je, aby dům zůstal tam, kde je – na Madryn Street,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám