Hlavní obsah

Dům, který se proslavil ve filmu Kmotr, je na prodej za 31 milionů

Novinky, Jana Nesvadbová

Newyorský dům, ve kterém se v roce 1972 natáčel podle knižní předlohy Maria Puza dnes již kultovní film Kmotr, je na prodej, a to v přepočtu za 31,2 milionu korun. Stavba v tudorovském stylu stojí na ostrově Staten a na první pohled na sebe ničím neupozorňuje.

Foto: Profimedia.cz

Poznáváte jej? Nenápadný cihlový dům v tudorovském stylu, v New Yorku, ze dveří vychází Michael Corleone...

Článek

Cihlový dům na adrese Longfellow Avenue 120 vypadá podle redaktorů webu New York Post už na první pohled, jako kdyby vyskočil z nějakého filmu. A jen pár kroků za vstupní brankou začíná být návštěvníkovi povědomé, ze kterého to bylo.

Na počátku 70. let se zde totiž natáčel film Kmotr a tento dům si v něm zahrál jako domov Michaela Corleoneho, kterého v oscarovém snímku Francise Forda Coppoly ztvárnil americký herec Al Pacino.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film
Foto: Profimedia.cz

Dům, ve kterém se v roce 1972 točil film Kmotr, je na prodej.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z filmu Kmotr – Al Pacino jako Michael Corleone a Marlon Brando jako jeho otec Vito.

Současní majitelé, Elaine a Peter Albertovi, oba sedmdesátníci, koupili dům pět let po natáčení filmu. K jeho výběru je ale nevedlo žádné filmové nadšení.

Utratili za něj tehdy 4,45 milionu korun a nejvíce je oslovil poklid místní čtvrti. A samozřejmě, líbil se jim dům jako takový.

Foto: Profimedia.cz

Zachované dřevěné obklady proteplují interiér.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé dům koupili pět let po natáčení filmu. Vychovali v něm své tři děti.

Paní Elaine přiznala redaktorům Postu, že film samozřejmě několikrát zhlédla. A pokaždé to byl pro ni takový zvláštní pocit, když viděla Al Pacina, jak vychází z jejich domu.

Ačkoli klenuté dveře už dávno nejsou bílé, jak byly ve filmu, ale jsou natřené na hnědo, ostatní detaily zůstaly – kameny roubící vstup, vitrážová okno v křídle dveří, branka, dokonce i cedule s adresou.

Foto: Profimedia.cz

Pro filmové fanoušky je dům tím, čemu nelze odolat. Zejména kvůli množství prvků, které znají ze snímku a které jsou v domě stále k vidění.

Dům má čtyři ložnice a tři koupelny. Celková plocha jeho podlah činí přibližně 280 čtverečních metrů. Jak poznamenávají redaktoři webu Architectural Digest, ani interiér domu se od dob natáčení příliš nezměnil.

Dřevěné táflování na zdech mu stále dodává pocit tepla, fakticky to ovšem jsou spíše tři stále funkční krby rozmístěné porůznu po domě. Každou z ložnic osvěcuje hezký lustr a každá z koupelen, pro zachování pocitu jisté opulentnosti, má prvky ve zlaté barvě.

Foto: Profimedia.cz

V domě jsou čtyři ložnice.

Foto: Profimedia.cz

V koupelně jsou jako náznak jisté opulentnosti prvky ve zlaté barvě. Ať již to jsou baterie, nebo rám zrcadla.

Významnější proměnou prošel pouze sklep, který má nyní svůj vlastní vchod a je v něm přidělaná koupelna, to pro případ eventuální přístavby v budoucnosti.

Foto: Profimedia.cz

Když si majitelé dům kupovali, nebylo to pro jeho souvislost s filmem, ale prostě proto, že se jim líbil. A také klid jeho okolí.

Jak potvrdil realitní makléř John A. Vernazza, jenž má prodej domu na starosti, o nemovitost projevilo zájem určité množství fanoušků filmu. Není divu, nejenom že by bydleli v domě, kde se přímo část filmu natáčela, ale navíc by v ulici sousedili s dalšími dvěma, které se ve snímku rovněž objevily – v jednom z nich bydlel Corleonův otec Vito (hrál jej Marlon Brando) a v jiném se pro změnu natáčely záběry ze svatby. Nedaleko je dokonce pekařství, které zdarma poskytlo pro potřebu této scény dort.

Zkrátka, jste-li fanouškem kmotrovské série a někdo by vám učinil nabídku koupit si tento dům, dokázali byste odmítnout?

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Lákalo by vás bydlet v domě, který souvisí s nějakým slavným filmem?
Ano, rád/a bych. Ta myšlenka se mi líbí
83,3 %
Myslím, že by mi to bylo jedno. Mám jiné priority
5,6 %
Ne, zbytečně by ho to jen prodražilo a pak lákalo nechtěnou pozornost
11,1 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám