Hlavní obsah

Jak bydlí ideální nájemníci

Šikovné paní domu se podařilo vtisknout bytu nezaměnitelnou tvář, která může být pro mnohé inspirací. A to i přesto, že jsou manželé v bytě v nájmu a je to tak maximum, co šlo z interiéru „vykřesat“.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vytvořit oku lahodící mix stylů v bytě, který má rodina jen v nájmu, vyžaduje vkus, cit a disciplínu k tomu nekupovat nic drahého, ale vybrat či vyrobit to, co se bude hodit ke stávajícímu zařízení.

Článek

Moje kamarádka a vlastně i příbuzná, Jaruška, je žena typu „tryskomyš“ a její věty často končí slovem – nezastavujem! Kde bere energii, to nechápu, asi ji „sosá“ z dětí, které hlídá jako profi chůva.

Každopádně je velmi činorodá a šikovná. Poklady z kontejnerů, bazarů a blešáků dokáže proměnit v pěkné věci, které dál slouží svému či jinému účelu, který jim vymyslí.

S majiteli bytu se noví nájemci dobře a dlouho znali, takže když se majitelé stěhovali do ciziny a nabídli jim byt k dlouhodobému pronájmu, neváhali a rádi se přestěhovali ze stísněného malého bytu do většího a mnohem komfortnějšího.

Cena byla téměř totožná, takže nebylo co řešit. Vybavení sice nebylo podle Jaruščiných představ, ale věděla, že i s tím si poradí.

K obrazu svému

Styl, který má Jaruška ráda, se dost často obměňuje, stále se ale drží v okruhu retro, scandi, boho a tak podobně. Výsledkem je zajímavý a vždycky vkusný mix, který dodává útulnou atmosféru.

Když v ložnici musela zůstat bílá skříň z lamina, Jaruška ji doplnila natřeným drátěným košem s ušitou látkovou vložkou.

Na stáří si pořídili bezbariérový bungalov, interiér je ve skandinávském stylu

Bydlení

Dvoulůžko doplnila květinovým stolkem vlastní výroby a zrcadlem v rámu ze starého kovového okna. Bytovým doplňkem je tady i kožený medicinbal sehnaný na inzerát.

Kuchyň, která je už vzhledově trošku retro, ale nesmělo se s ní hýbat a stále ještě dobře slouží svému účelu, vyšperkovala ikonickými retro spotřebiči KitchenAid, dřevěnými prkénky, dózami, sklenicemi a vším možným, co kuchyň pěkně zabydlelo.

Foto: Lukáš Hausenblas

K oživení starší kuchyně pomáhají zrestaurované retro kousky a stylové doplňky.

K ostrůvku teď náleží i stará zrestaurovaná lavice a dřevěné bedýnky. Do jídelny se hodil bílý jídelní stůl s bílými židlemi a jedním pokladem z kontejneru – industriální retro židlí, která opět prošla Jaruščinou úpravou.

V obývací části trůní rohová sedačka z KIKA, která je doplněna konferenčním stolkem vlastní výroby. Bílé zákoutí s modulem vysokých skříní po majitelích zútulňuje bílý ušák z IKEA.

Obýváku dodává další rozměr balkon, jenž je v letních měsících stále otevřený a ve městě tak rodině nahrazuje zahradu. Je totiž plný zeleně a k odpočinku nabízí i křesla a pohovku z palet. K výživnému spánku vybízejí i lapače snů z Jaruščiny „dílny“.

Dům v těsném kontaktu s přírodou aneb Jak si sportovní nadšenec splnil sen

Tipy a trendy

S Jaruškou a Zdeňkem žije v bytě ještě čerstvě dospělá dcera Bára, jíž Jaruška zařídila decentní pokojík hodný mladé slečny. Růžové plyšáky už nahradily trofeje z florbalu a celý pokoj je plný zeleně a přírodních materiálů.

Kovové černé prvky nábytku krásně doplňuje dřevo, ať už v podobě krycí desky odkládacího stolku či polic v kovovém konzolovém stolku, nebo obyčejného trámku, sloužícího jako police. To všechno je v celém světlém a vzdušném bytě doplněno rozbujelými květinami, z nichž paní domu také preferuje ty retro, jako je fíkus, monstera, yucca či dracena. Tyhle kytky jí připomínají hezké dětství, a navíc začínají být zase v kurzu.

Autor: Lucie Martínková, bydlenimagazin.cz 

Reklama

Výběr článků

Načítám