Hlavní obsah

Hvězdárnu a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně čeká náročná přestavba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnská Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka měla v uplynulém roce rekordní návštěvnost. Pod umělou oblohu na Kraví hoře zavítalo více než 97 000 návštěvníků, asi o 5 000 více než v předchozím roce. Letos čeká hvězdárnu zahájení náročné přestavby, informoval ředitel Jiří Dušek. Na projekt za 85 miliónů korun přispěla 64 milióny Evropská unie. Kvůli připomínkám ekologů má stavba zpoždění.

Článek

"I když došlo k prodlevě administrativních příprav, již na jaře začne stavební část projektu, díky kterému se transformujeme z klasické ryze astronomické instituce v multivizuální centrum, v němž dojde k průniku vědy, umění a vzdělávání," uvedl Dušek. Hvězdárna a planetárium se po rekonstrukci změní v Přírodovědné exploratorium.

Oficiálního zahájení rekonstrukce a položení základního kamene se v říjnu zúčastnila skupina kosmonautů z různých zemí. Na kameni je vytesán latinský nápis Quaere et invenies, tedy Hledej a najdeš, který vyjadřuje poslání hvězdářů i dalších vědců.

Letošní návštěvnost považuje vedení hvězdárny za úspěch. "Ve statistice přitom vystupují pouze návštěvníci, kteří skutečně prošli branami hvězdárny a planetária," řekl Dušek. Astronomové z Kraví hory se podíleli na řadě akcí na jiných místech. S Filharmonií Brno připravovali koncert Planety v pohybu, s Národním divadlem Brno výstavu Vesmír - dobrodružství objevů a s dalšími institucemi uspořádali Festival vědy.

Leden je v planetáriu zasvěcen planetě Mars. Počátkem února zažijí nejmenší hvězdáři premiéru představení Návštěva z vesmíru. Starší diváky čeká program Hvězdy pod mikroskopem. Na březen hvězdárna připravuje pomyslnou cestu sluneční soustavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám