Článek
Na grilování ryb můžete použít drátěný nebo perforovaný rošt na ryby. Ten bývá přizpůsoben velikosti makrel nebo pstruhů, které grilujeme vůbec nejčastěji. Výhodou takového roštu je to, že rybu otáčíme i s ním a nemusíme ji tak odlepovat od grilu a neriskujeme, že se její křehké maso potrhá.
Obracecí rošt zajistí rovnoměrné opečení ryby a minimalizuje možnost poškození masa. Držadlo obracečky se dá většinou také prakticky odpojit tak, aby bylo možné zavřít víko grilu.

Při grilování ryb oceníte praktické obracecí rošty.
S rybami na grilu manipulujte vždy ideálně velmi opatrně a plochými nástroji s větší plochou nebo kleštěmi. Vidličkou byste je mohli poškodit.
Obracecí rošty jsou také dobrou volbou pro přípravu karbanátků a čevabčiči na grilu. Stejně tak přijdou vhod při přípravě špízů nebo řeckých bifteki.

Prostorné rošty oceníte při přípravě křehkých mletých mas nebo menších kuřecích kousků.
Variantou je také použití grilovacího plátu na desku. U něj máte jistotu, že o maso nepřijdete, i když se trošku rozpadne. Přijde také vhod třeba i při grilování sýrů, protože teplotu desky můžeme velmi snadno regulovat.

Grilovací deska z litiny přijde vhod třeba při přípravě karbanátků z mletého masa.
Pokud chcete na grilu připravovat pokrmy, u kterých nechcete, aby vyschly nebo se roztekly, pak můžete využít speciální pekáč, ve kterém pokrmy uzavřete. A když si přejete, aby mělo jídlo typickou grilovanou vůni, odklopíte víko. Tato vychytávka se dá také dobře používat pro brambory, které můžete v tomto pomocníkovi zahrabat do popela a nemusíte mít obavy, že se spálí.

Litinový pekáč umístíte na gril a zavřete v něm ryby, maso, brambory nebo plněnou zeleninu.
Ti, kdo rádi grilují zeleninu ve velkém, možná ocení speciální košíky na zeleninu na gril. Do nich umístíte velké množství pokrmu a nemusíte mít obavy, že by třeba malá cherry rajčátka nebo baby papriky propadly na uhlíky.

V košících na gril snadno připravíte celé lilky nebo cukety.
Mějte na paměti, že klasické rošty jsou sice praktickou pomůckou, ale vyžadují také údržbu. Ideální je volit takové kousky, ze kterých můžete dřevěné madlo sundat a nechat je umýt v myčce. Velké nečistoty ovšem předtím odstraňte drátěným nerezovým kartáčem na grilovací rošty. Pokud máte rošt třeba z litiny nebo smaltovaný, pak můžete využít šetrnější kartáč z nylonu nebo s přírodními štětinami z palmy. K očištění můžete použít třeba i klasickou houbičku na nádobí s kávovou sedlinou.
Tip na závěr
Pokud v exteriéru nemáte místa nazbyt a na velký a prostorný gril s grilovacími rošty nepomýšlíte, zkuste zvolit jen kompaktnější variantu stolního grilu, která se hodí i na menší terasy.