Hlavní obsah

Do panelákového bytu se po rekonstrukci vešel k vaně i sprchový kout

Tato rekonstrukce bytu nezačala obvyklou návštěvou mladého páru v kanceláři realizační firmy s tím, že získali starý panelákový byt a chtějí ho zrekonstruovat. Úpravy svého bytu tentokrát plánovali manželé, kteří se měli stát zanedlouho prarodiči. Po 25 letech obývání panelákového bytu se rozhodli ho zcela proměnit.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS (10x)

Článek

Byt má dva pokoje, velkou chodbu s komorou, kuchyň a obývací pokoj. V průběhu let prošel dílčími úpravami - majitelé vyzdili bytové jádro a vyměnili podlahové krytiny. Nyní však naplánovali opravdu kompletní přestavbu.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Nový stav

K vaně ještě sprchový kout

Hlavním požadavkem bylo přidat do koupelny sprchový kout. Vana měla zároveň zůstat zachována. V novém řešení je tedy WC posunuto až k jednomu z pokojů. Vedení odpadu k němu je skryto ve zvýšeném soklu, na kterém je zároveň sprchový kout. Ten je opravdu rozměrný, 80x130 cm.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Do koutu se vstupuje dveřmi, které se dají otevírat dovnitř i ven, což je praktické, zvlášť po sprchování, kdy jsou dveře mokré. Odpad je zabudovaný ve zdi, vrchní kryt odpadu lze snadno vyjmout a celý systém se podle slov majitelky velmi snadno udržuje.

Vedle instalační šachty je v koupelně vana, naproti ní pak pračka se sušičkou a umyvadlo. Pračka se sušičkou jsou opticky odděleny skleněnou příčkou.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Kuchyňský kout posunut mezi okna

Koupelna je zvětšena na úkor kuchyně, což ovšem nijak prostor pro linku neubralo. Samotná linka je do L, od obývacího pokoje začíná lednicí, navazuje myčka s dřezem. Uprostřed druhé části je varné centrum. U okna zůstala mělčí spížní skříň, která využívá průduchů původní spíže.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Kuchyňský stůl je posunut mezi okna, jeho umístění se přizpůsobil i vývod stropního světla. Sedací souprava s TV jsou hned u vstupu do obývacího pokoje, podobně jak tomu bylo v původním řešení. Dveře do obývacího pokoje jsou nově posuvné do pouzdra.

Hodně úložného prostoru

Původní komora zůstala rozměrově zachována, ale vyzděné příčky nahradila sestava skříní. Z jedné strany je šatní skříň, z druhé se posuvnými dveřmi vstupuje do malé komory s policemi. Hned vedle vstupních dveří do bytu je vysoký botník s nikou na odložení klíčů či jiných drobností.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Další úložný prostor je mezi koupelnou a WC. Hluboké šuplíky ve vestavěné skříni slouží ke třídění špinavého prádla.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Klasická ložnice

Ložnici si manželé přáli přesunout dále od vstupních dveří, zařízena je klasicky. Přes vstupní stěnu je vestavěná šatní skříň, u stěny mírně zvýšené dvojlůžko. Pokoj u vstupních dveří zůstane jako pracovna či pokoj pro příležitostné přespání.

Vzhled žíhaného dřeva

Majitelka bytu si přála v bytě jednotnou vinylovou podlahu, procházející v celém bytě v jedné úrovni, a to včetně koupelny a WC.

„Vzhledem k tomu, že s vinylem v koupelně máme dobré zkušenosti, toto řešení jsme majitelce doporučili,“ doplňuje ing. Alena Koubová. Dekor "žíhaného dřeva" dobře doplňuje bílý nábytek.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Kombinace bílé a žluté

Též o koupelně měla majitelka zcela jasnou představu, obklady měly být v kombinaci bílé a žluté. „Ve vizualizacích jsme zkoušeli různé kombinace, včetně mozaiky. Nakonec zvítězil bílý obklad 60x30 cm doplněný žlutými obkladačkami 30x10 cm,“ podotýká Alena Koubová.

Pro optické zvětšení prostoru jsou v koupelně i na WC použita zrcadla. Nad vanou je přes celou její délku zrcadlo vlepené v obkladu. Nad umyvadlem je skrytá skříňka se zrcadlovými dveřmi, které vypadají jako zrcadlo vlepené do obkladu.

„WC je kvůli lepšímu vedení odpadu posunuto dopředu, nad závěsným systémem tedy vznikla poměrně hluboká skříňka, opět se zrcadlovými dveřmi,“ vysvětluje architektka.

Kuchyňská linka je z bílého laminátu, na olepení dvířek byla použita tzv. 3D hrana. Pracovní deska i nábytek k TV jsou z laminátu v dekoru ořechu.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

„Na pracovní desce je vidět dřevěný nákližek předýhovaný vysokotlakým laminátem, místo obyčejné hrany. To je technologie, která se nám osvědčila, hrana je mnohem odolnější vůči vodě i mechanickému poškození,“ říká ing. Martin Kouba, který ve firmě řídí výrobu. Obklad mezi skříňkami je z laminátu, pouze za plynovou varnou deskou bylo z důvodu bezpečnosti použito sklo.

Dodatečně majitelé bytu objednali ještě postel z masivního dubu, kartáčovanou a voskovanou bílým voskem.

Vizitka
Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba Interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení, jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného na zakázku.
Ing. Martin Kouba vystudoval dřevařské inženýrství na České zemědělské univerzitě. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba Interier, která se mimo jiné zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám