Hlavní obsah

I malá paneláková garsonka se může proměnit v moderní domov

Panelové domy mohou být považovány za přežitek minulé doby, ale faktem zůstává, že v nich stále bydlí velké množství lidí. Hlavním problémem bývá hluk a špína ve společných prostorách a nedostatek místa v bytech. S tím prvním někdy nelze téměř nic dělat, ale s nevyhovujícími dispozicemi bytu si odborná rekonstrukce dokáže vcelku dobře poradit.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Článek

Spolupráce s odborníky se vyplatí

Je na zvážení, zda se nevyplatí přizvat si ke spolupráci bytového architekta, který má s podobnými přestavbami bohaté zkušenosti. Obecně totiž u bytových jader existuje pouze několik základních typů, které se stavěly v různých dobách. Zkušený architekt zná dobře také jednotlivé dispozice panelových bytů a má již i osvědčená řešení, jak se s nimi kreativně vypořádat.

I když se na první pohled může zdát, že takové služby jsou jen výdajem navíc, ve skutečnosti vám mohou peníze ušetřit. Odborník dokáže poradit, jak docílit výrazného efektu s minimálním zásahem do stávajícího interiéru.

Požadavky investora

"Na naše studio se obrátil mladý muž, který čtyři roky obýval garsonku v panelovém domě v Praze na Chodově. Jednalo se o malý jednopokojový byt o výměře 34 m2, který byl v původním stavu, s umakartovým jádrem," konstatuje Ing. Alena Koubová.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

První kroky

Prvním krokem spolupráce s firmou Kouba Interier byl jako vždy návrh možných dispozičních řešení.

„Snažila jsem se oddělit alespoň opticky spaní, protože v původním stavu dvojlůžko v pokoji zcela dominovalo a o sklopné posteli majitel neuvažoval,“ vysvětluje Alena Koubová z firmy Kouba Interier. „Též jsme měli zapracovat dostatek úložných prostor, nezmenšovat kuchyňskou linku, koupelnu pak ponechat oddělenou od WC. V koupelně si investor přál prostorný sprchový kout.”

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Výsledná dispozice

Půdorysné rozvržení příček zůstalo téměř stejné jako v původním stavu. V předsíni jsou vestavěné skříně a velký botník. Klasický věšák nahrazuje šatní tyč ve skříni. Ve velké skříni je umístěna též pračka a malé domovní čerpadlo na odpadní vody. To čerpá vodu od pračky a kuchyně potrubím, vedeným v podhledu, do instalační šachty.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Původní stav

Změny možné díky čerpadlu

Díky čerpadlu bylo možné též přesunout kuchyň mimo instalační šachtu. Není to úplně standardní řešení, dané dispozici však pomohlo. Kuchyňská linka je tedy podél jedné stěny obytné místnosti, vešla se tam lednice, 45cm myčka a varná deska s troubou.

Přibude menší sedací souprava

V bývalém kuchyňském koutě je nyní spací část, která se dá od obytné opticky oddělit japonskými stěnami. Kuchyňský stůl je u koupelnové stěny, naproti pod okno ještě přibude menší sedací souprava. V rohu je velký pracovní stůl, který byl jedním z požadavků majitele.

Kompletní rekonstrukce

Byt prošel kompletní rekonstrukcí. Dělaly se nové štuky, nové rozvody elektroinstalace a pochopitelně i vodoinstalace. Podlahová krytina – vinyl – prochází celým bytem včetně koupelny a WC. Poměrně výrazný dekor dřeva je doplněn bílou barvou nábytku.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Koupelna a WC

V koupelně je jednoduchý bílý velkoformátový obklad o rozměrech 60 x 30 cm. Zadní stěnu sprchového koutu zdobí skleněná mozaika, která majitele zaujala. Prvek mozaiky je zopakován i na WC.

V koupelně je koupelnová skříňka zhotovená na míru. Od stěny ke stěně je bílá corianová deska, na které je osazeno modrohnědé kamenné umyvadlo. Dvě zásuvky poskytují dostatečný úložný prostor.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Na toaletě je na požadavek klienta osazeno WC s bidetovým prkénkem. To je sice designově ne příliš zajímavé, nicméně v tomto případě dal zákazník jednoznačně přednost funkci.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Vysokotlaký laminát ve zvoleném dekoru

V chodbě je vestavěný nábytek z bílého lamina, dveře jsou též bílé. Bílá kuchyňská linka je doplněna pracovní deskou v dekoru dřeva. „Zde jsme použili naši oblíbenou a hlavně praktickou konstrukci – přes hranu z masivního dřeva je nalisován vysokotlaký laminát ve zvoleném dekoru. To zajišťuje mnohem větší odolnost hrany proti vodě než klasický způsob, kdy se hrana lepí až na hotovou desku,“ vysvětluje Ing. Martin Kouba, který ve firmě řídí výrobu nábytku.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS

Nový stav

Praha ve skleněném obkladu

Zákazníkovým přáním bylo panoráma Prahy ve skleněném obkladu. Vhodný motiv byl tedy natištěn na fólii a nalepen na bezpečnostní sklo. Kuchyňská linka má horní skříňky až ke stropu, protože úložný prostor se v malém bytě vždycky hodí.

Pracovní stůl je opět z lamina, ve stejném dekoru jako podlaha. Šatní skříň je oživena tmavým pruhem. Posledním zatím nedořešeným místem je postel – zatím zůstala původní.

Použity japonské stěny

Jídelní stůl je klasický, jednoduchý z Ikey, doplněný plastovými průhlednými židlemi. K oddělení spacího koutu a dekoraci oken slouží japonské stěny. Látky volili architekti v různých kombinacích, aby je majitel mohl střídat a alespoň mírně obměňovat vzhled bytu. Ten je orientován na jih, takže bylo nutné též zastínění. To řeší rolety připevněné přímo na okenní křídlo.

Vizitka
Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba Interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení jak stavebních prací, tak veškerého nábytku, vyráběného na zakázku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám