Hlavní obsah

Co se děje v chatařských a zahrádkářských koloniích v zimě

Právo, Petr Blahuš

Chatařská a zahrádkářská sezóna je sice definitivně pryč, ale právě se začátkem zimy se sem začínají stěhovat bezdomovci, zloději, narkomani a často i lidé, kteří jsou na útěku před zákonem.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Také zahrádkářská kolonie na Jarově patří mezi oblíbené terče nájezdů asociálů.

Článek

Městští strážníci a v malé míře i policisté proto v těchto dnech zahajují rok co rok se opakující ofenzivu. Mohla by se jmenovat Akce Kolonie.

„Staráme se o zabezpečení chatových a zahrádkářských kolonií. Procházejí jimi naše hlídky, projíždějí tudy i služební vozidla a vytipované lokality kontrolují namátkově podle potřeby psovodi se psy,“ uvedl náměstek primátora pro bezpečnostní otázky Rudolf Blažek (ODS), podle kterého se v chatičkách snaží stále častěji přečkat zimu také ilegální zahraniční dělníci.

„Hrozí nejen, že objekt vyloupí, ale i například i to, že způsobí požáry při neodborném vytápění,“ dodal Blažek s tím, že jeho lidé jsou v případě potřeby na tyto kontroly zahrádek a chatek nasazeni nepřetržitě po celý den, nejenom v noci.

Hledané osoby policie v koloniích najde každý rok

„Každým rokem se nám tak podaří zajistit i několik celostátně hledaných osob. Naposledy to bylo právě o druhém listopadovém víkendu, kdy v zahrádkářské kolonii Hádkov v Praze 6 naše hlídka zadržela dvaadvacetiletého hledaného muže,“ upozornil šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš.

Některé lokality Prahy jsou kromě pěších a motorových hlídek střeženy také strážníky nebo policisty na koních. Má to své praktické výhody; jezdec sedí vysoko, takže má lepší výhled přes ploty než jako pochůzkář nebo dokonce řidič auta. Koně jsou také na rozdíl od aut tišší, proti pěším hlídkám je jejich akční rádius mnohem větší a hned tak jim také někdo neuteče.

Policisté sázejí na prevenci

Zahrádkářské kolonie tvoří už od druhé poloviny 20. století poměrně rozlehlé části území metropole, s výjimkou centra města, tedy obvodů Prahy 1 a 2. Nejvíce rekreačních a zahrádkářských chatek je ve čtvrté, páté a šesté městské části. Hodně jich má také Praha 7 a 8.

Kromě přímého střežení majetku zahrádkářů a honění zlodějů strážníci v poslední době sázejí hodně na prevenci. Pražští policisté např. poskytují chatařům různé preventivní publikace a rady, jak co nejlépe zabezpečit svůj majetek nebo alespoň co možná nejvíce minimalizovat vzniklé škody.

Pěší hlídky navíc v terénu nechávají někdy pro majitele zkontrolovaného objektu kartičku se záznamem o kontrole i s opatřeními, která doporučují udělat.

Jak zabezpečit objekt před zimou
Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou vždy okna a dveře, takže se vyplatí nešetřit na pořádných dveřích s bytelným zámkem, doplněných navíc mříží nebo závorou.
Stejně tak by se měla zabezpečit i okna v objektu, zejména ta v přízemí nebo nejsnáze dosažitelná.
V některých případech je možné i objekty zabezpečit pomocí elektronických bezpečnostních systémů a alarmů, napojených buďto na pulty centralizované ochrany sledovaných policií nebo bezpečnostními agenturami.
Bezpečnostní expert Petr Úpický doporučuje raději pokaždé při odchodu všechny drahé nebo jinak pro majitele cenné věci odvézt z chatky.
„Dobré je také udělat si seznam všech věcí, které mám uvnitř chatky, včetně sepsání jejich cen nebo výrobních čísel. Vyplatí se třeba ty nejcennější věci nafotit,“ řekl Právu expert.
V případě krádeže je tak dohadování s pojišťovnou o odškodnění jednodušší s konkrétními důkazy o odcizených věcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám