Hlavní obsah

České Budějovice mají sochy navržené přímo pro vandaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Centrum Českých Budějovic zdobí ode dneška čtyři nové sochy, z nichž tři mohou lidé dotvářet. Vznikly jako reakce na vandalismus a chamtivost, protože předchozí díla stejných autorů před měsícem někdo poničil a ukradl. Výtvarníky to inspirovalo k výzvě, aby lidé raději svou destruktivní energii přeměnili v tvůrčí činnost.

Foto: ČTK

Nové sochy, narozdíl od těch zničených, jsou navržené pro přímý dotek i poněkud neurvalé zacházení.

Článek

Tři siluety vandalů, které autor projektu a sochař Michal Trpák zobrazil jako ploché a prázdné lidi, vyrobil ze sklocementu a rovnou je vybavil několika barevnými spreji. Lidé na ně mohou dále kreslit. Radostně toho využili už první návštěvníci vernisáže a nakreslili sochám úsměv i srdce.

"Jsem zvědavý, jak se budou sochy měnit. Zůstanou tu do konce září a vyloženě se těším na jejich proměnu," konstatoval Trpák. Kriminální čin ho vlastně inspiroval k originálnímu nápadu, protože obdobný výtvarný počin dosud nezaznamenal.

.: Lidé se pomohou podílet na dotvoření soch, projekt chce obrátit destruktivní energii ve tvůrčí.foto: ČTK

Výtvarnice Světlana Jelenová nahradila dvě ukradené žáby na Piaristickém náměstí plastikou velmi obézní ženy z acrystalu plněného betonem, takže je prý velmi těžká. Nazvala ji Je libo? a komentuje tím nenasytnost a chamtivost lidí. "Je to reakce na konzum, kdy lidé pořád nemají věcí dost a musí mít víc," vysvětlila.

Krádež soch se pro město v dobré obrátila

Začátkem června, necelých pět dní po vernisáži výstavy, zmizely z Piaristického náměstí dvě ze tří žab sochařky Jelenové a někdo poničil Trpákovu sochu muže z instalace Setkání mezi pixely. Policisté škodu odhadli na 130 000 korun, pachatele dosud nenašli.

Primátor Juraj Thoma se dnes autorům soch omluvil a věří, že název i rozmístění nových soch na původních místech bude mementem. "Město mělo z ostudy kabát a jsem rád, že to výtvarníci otočili tak, že tím Budějovice získaly nové sochy," řekl při vernisáži. S výtvarnou skupinou 4sculptors, která je autorem celého projektu, už zároveň radnice plánuje na příští léto další spolupráci.

Reklama

Související články

Staroměstský orloj hlídá elektronický plot

Staroměstský orloj má ode dneška přísnou bezpečnostní ochranu. Po špatných zkušenostech, kdy vandalové opakovaně ničili vzácné sochy nebo lepili štítky...

Výběr článků

Načítám