Hlavní obsah

Byt pro svobodného mládence ve starším paneláku, zaujme barevná toaleta i surový beton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okraje sídlišť se v posledních letech stávají středem zájmu. Právě sem bývá v mnoha městech situována nová dostavba obytných domů s nižším počtem podlaží. Pokud připočteme vhodné umístění stranou husté zástavby, stává se z těchto míst zajímavá možnost bydlení. Třeba pro svobodného mládence.

Foto: BoysPlayNice, Martin Tůma a časopis Bydlení mezi panely

U některých nosných stěn je ponechán neomítaný surový betonový povrch.

Článek

Byt se nachází v panelovém domě v sídlištní struktuře, kde probíhá postupná výměna generací obyvatel. Původní estetické a dispoziční řešení bytu v očích nových majitelů již morálně dosloužilo.

Staré uspořádání vytvářelo nevyužitelnou chodbu a smyčku v propojení kuchyně a obývacího prostoru. Optimalizací dispozice se podařilo naplnit požadavky investora, byt prosvětlit, vytvořit jednotnější obytný prostor s kuchyní a obývacím pokojem.

Metry bývalé vnitřní chodby se staly integrovanou součástí obytného prostoru. Materiály a nové povrchové úpravy byly voleny ve své přirozené režné podobě. Cementová omítka, bílé cementové stěrky na stěnách a podlaze v kuchyni a koupelně, renovované dřevěné parketové podlahy.

Březová překližka byla použita na nábytek. U některých nosných stěn je ponechán neomítaný surový betonový povrch. Nahá struktura nosné konstrukce mírně poodhaluje tělo domu. Zvolené řešení jde ruku v ruce s nízkou cenou realizace.

Foto: BoysPlayNice, Martin Tůma a časopis Bydlení mezi panely

Navštívený byt se nachází v panelovém domě v sídlištní struktuře, kde probíhá postupná výměna generací obyvatel.

Původní klasická dispozice vytvářela chodbovou smyčku mezi minimální kuchyní a obývacím pokojem. Zadáním bylo udržet rozpočet na uzdě a nezasahovat do nosných konstrukcí. Návrh řešil změnu dispozice ve střední části bytu s jádrem.

Koupelna je přirozeně prosvětlená a větratelná

Koupelna byla vysunuta směrem k oknu, kde je přirozeně prosvětlená a větratelná. Pomocí průsvitné stěny pak proudí světlo dále do nové kuchyně s jídelnou, která je velkorysejší o metry čtvereční bývalých chodeb a zároveň je přímo propojená s obývacím pokojem.

V poničeném objektu vznikl moderní mezonet, vládne mu zelená barva

Bydlení

Toaleta je v rámci dispozice neviditelně integrována a vstupuje se do ní z průchozího portálu mezi vstupní chodbou a kuchyní.

Foto: BoysPlayNice, Martin Tůma a časopis Bydlení mezi panely

Barevně odlišná toaleta je v rámci dispozice neviditelně integrována a vstupuje se do ní z průchozího portálu mezi vstupní chodbou a kuchyní.

Čím je tento panelák výjimečný?

Jedná se o pětipodlažní panelový dům se dvěma schodišťovými sekcemi v řadové zástavbě obdobných domů v klidné čtvrti, která přímo souvisela s výrobním závodem Tesla. Dům leží v bezprostřední blízkosti starého hřbitova, který dotváří genius loci okolí domu.

Rozpočet byl omezený. Přesná kalkulace není k dispozici, činila něco kolem 350 tisíc korun.

Technické informace

  • Autor: HENKAI architekti, Daniel Baroš, Michal Nejezchleb
  • Návrh: 2014, realizace 2014
  • Lokace: Rožnov pod Radhoštěm
  • Užitná plocha: 51 m2

Reklama

Výběr článků

Načítám