Článek
Je zajímavé sledovat, jak trojrozměrný tisk inspiruje architekty k návrhům budov, jejichž realizace by tradiční metodou buď byla velice obtížná, anebo rovnou nemyslitelná. Díky nové stavební technologii se tak objevují objekty, které nejenomže plní svou funkci coby stavby, ale zároveň přitahují pozornost svou originalitou a nápaditostí.
To přesně je případ kavárny a vinárny ve čtvrti thajské metropole Rama 9, jejíž vzhled připodobňují například reportéři z agentury Newsflare k sopečným útvarům. Samotní tvůrci ze společnosti Siam Cement Group, jež se trojrozměrným tiskem budov zabývá, však vysvětlují, že výchozí inspirací byl jedinečný vzhled slavného Antilopího kaňonu v Arizoně.
Právě charakteristický vzhled tamních pískovcových útvarů připomíná i povrch fasády kavárny. Vodorovné linie vzniklé nanášením jedné vrstvy materiálu na druhou a poté ještě natření okrovou barvou, stejně jako zaoblené organické tvary, nenechávají nikoho na pochybách, že má jít o napodobeninu přírodního skalního útvaru. A to působí uprostřed města vždy zajímavě. Člověk při pohledu na takovouto připomínku přírody jakoby podvědomě zpomalil krok a zamyslel se. Což se samozřejmě v případě kavárny s vinárnou velmi hodí.
Přírodní charakter má také prostor uvnitř stavby, jenž je osvětlován kruhovými světlíky. Jimi dopadá do interiéru spousta denního světla, ale sklon paprsků slunce se v průběhu dne mění, tak jak by to bylo například v opravdovém kaňonu nebo na dně kráteru vyhaslé sopky.
Tvůrci stavby ovšem zmiňují i nepřehlédnutelné praktické výhody trojrozměrného tisku. Tou hlavní je finanční úspornost této stavební metody - doba výstavby v porovnání s tradičními stavebními postupy byla o 30 % kratší, odpadního materiálu vzniklo o 70 % méně a rovněž tak vzniklo méně i emisí oxidu uhličitého.

Vinárna má jedinečnou atmosféru. Nejenom vizuálně, ale i z hlediska stálé chladné teploty.
Zároveň bylo při tisku možné vytvořit tak spletitě zatočené stěny, že v části interiéru vzniklo prostředí s teplotou, která je nejenomže zhruba o 3-5 °C nižší než ve zbytku stavby, ale především je stabilní. Majitelé zde tak mají vinný sklep s teplotou trvale dosahující úrovně 15 - 18 °C, což je přesně teplota potřebná ke skladování vín, aby byla zachovaná integrita jejich aromatu a chuti.
A tak provozovatelé kavárny získali pro své umění jedinečný prostor. Hostům v něm servírují speciality připravované s pomocí ohně - odtud název podniku Ember, tedy žhavý uhlík. Kromě běžného provozu v něm pak pořádají i nejrůznější kulinářské kurzy, zážitkové akce, ale především degustace vín. Díky stálosti prostředí vinotéky mají jistotu, že vína z jejich sklepa budou vždy mít tu nejvyšší možnou kvalitu.

Tvůrci kavárny se inspirovali skulpturálním charakterem přírodních útvarů, například známým Antilopím kaňonem v Arizoně (na snímku).
