Hlavní obsah

Báječná C 42 na Champs Elysées

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/PRAHA

Moderní stavby v historickém centru měst se většinou rodí v atmosféře velkých pochybností. S typicky galskou odvahou se s jednou takovou inovativní stavbou vyrovnala francouzská architektka Manuelle Gaultrandová. Její showroom pro francouzské "národní" zlato automobilku Citroën vyrostl na slavných Elysejských polích v čísle 42.

Článek

Slavná automobilka sídlí na Champs Elysées již od roku 1927, a v letošním roce se veřejnosti po náročné tříleté přestavbě ukázal showroom v plném lesku. Má jméno C42, kde se vzalo v jeho názvu C asi není třeba vysvětlovat, a číslo 42 je jednoduše číslo popisné.

Manuelle Gaultrandová při tvorbě fasády ze skla a oceli, která váží neuvěřitelných 86 tun a přesto působí velice vzdušně, vycházela jak jinak než z trojúhelníkovitého loga Citroënu. Skleněné mřížoví obtéká poměrně úzkou budovu až do výšky 30 metrů.

C 42 ve skleněných poutech na Champs Elysées v Paříži. Foto Citroën.

Díky dennímu světlu, kterého proniká do interiéru dostatek, si návštěvníci mohou prohlédnout vozy do nejmenších detailů. Interiér i exteriér je proveden v bílé a červené tedy firemních barvách.

Centrem nového showroomu je 8 točen, na kterých si lze prohlédnout pyšně nablýskané čtyřkolé zázraky. Dokonalé nastudování ze všech stran zajišťují i zrdcadla, umístěná nad každou točnou.

Z horního patra budovy, kam doveze návštěvníky případně i výtah, je příjemná vyhlídka na srdce Paříže. Pokud stojíte o širší pohled do historie Citroënu, stačí se chvíli pozorně zadívat na vozy v pařížských ulicích...

Reklama

Související témata:

Související články

La Défense: Mrakodrapy polidští vinice

Pod pařížskými mrakodrapy v ultramoderní čtvrti La Défense vznikla vinice. Lidé, kteří zde pracují, tak budou moci za čas poprvé ochutnat víno, které...

Le Corbusier - muž, který předběhl svou dobu

Architekt, který měl být původně hodinářem, což je stylové povolání pro Švýcarsko, kde se narodil. Po celý život byl fascinován stroji. To se odrazilo i v jeho...

Výběr článků

Načítám