Hlavní obsah

Zrenovované Porsche 356 kytaristy Johna Oatse je dokonalé retro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou-li v posledních letech módní taková auta, která hrají na retro notu, je tohle Porsche 356B jejich svatým grálem. A to přestože není ani ryze historické, ani moderní. Je dokonalou kombinací původního vzhledu a moderní techniky. Bylo odhaleno u příležitosti sedmdesátin sporťáků značky Porsche.

Foto: Emory Motorsports 4x

Porsche 356B Johna Oatse

Článek

Kytarista John Oates, jeden z členů poprockového dua Hall & Oates, které má za sebou téměř padesátiletou hudební kariéru, je mimo jiné také fanouškem značky Porsche. A proto si kalifornskou firmou Emory Motorsports nechal postavit unikátní Porsche 356 jen a jen pro sebe. Ovšem, fotkami se světu pochlubil, a skutečně je na co se dívat.

Vůz začal svůj život v roce 1960 jako Porsche 356B Cabriolet, ke kterému byl odnímatelný hardtop. K úpravci dorazil s poškozenou přídí; ta byla nahrazena upraveným nosem ze starší verze 356A. Nižší a ostřeji skloněné je oproti originálu i čelní sklo a patřičně upravený je hardtop.

Foto: Emory Motorsports

Porsche 356B Johna Oatse

Za zadní nápravou trůní vzduchem chlazený čtyřválec, jak se na 356 patří, ovšem je to motor úplně nový - postavený na základě 3,6l šestiválce z 911 generace 964. Stojí za ním firma Rothsport Racing a má vlastní ústrojí vačkových hřídelí a klikovou hřídel, ale zbytek jsou originální komponenty od Porsche.

Čtyřválec má objem 2,4 litru a výkon 200 koní, který na zadní kola přenáší manuální pětikvalt z Porsche 911 nejstarší generace. Vůz váží jen 839 kilogramů, takže bude jistě slušně rychlý; čas zrychlení na stovku však firma nezveřejnila.

Foto: Emory Motorsports

Porsche 356B Johna Oatse

Z devětsetjedenáctky pochází také nezávislé zavěšení zadních kol, které je doplněné o nastavitelné tlumiče značky Koni. Brzdový systém, který na rozdíl od původní 356 využívá kotoučových brzd na všech kolech, je dílem Emory. Zakázkově jsou vyráběná také 16” kola.

Kabina je samozřejmě kompletně přečalouněná, a to do hnědé kůže a béžového koberce; všimněte si výpletu ve středech sedaček. Pro vyšší bezpečnost je za sedačkami ochranný rám; z toho také soudíme, že tohle auto nebude jen stát ve sbírce, ale bude skutečně jezdit.

Foto: Emory Motorsports

Porsche 356B Johna Oatse

Oates převzal své auto v říjnu letošního roku a na jeho konci ho odhalil na malé, soukromé akci. Podobně jako spousta letošních událostí se společným jmenovatelem Porsche, i tento stroj je drobnou poctou sedmdesátému výročí sporťáků značky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám