Hlavní obsah

Že čeští řidiči neumějí záchranářskou uličku? Video dokazuje opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásnou záchranářskou uličku, kterou ve středu natočili hasiči Ústeckého kraje, vytvořili lidé na dálnici D8. Drobným zádrhelem byly jen dva kamiony z ciziny.

Foto: Jiří Landa

Příkladně vytvořená záchranářská ulička na dálnici D3 severním směrem před Táborem 6. ledna 2020 (Ilustrační foto)

Článek

Každou chvíli se dočteme o nějakém nešvaru českých řidičů nebo o tom, že čeští řidiči v porovnání s nějakým většinou západním státem něco neumějí. Proto musí o to větší radost dělat video hasičů Ústeckého kraje, které dokazuje, že to s tím „Češi neumějí” není zas tak horké. Ve středu na dálnici D8 u Litochovic nad Labem totiž řidiči udělali vzornou záchranářskou uličku.

Tedy, téměř. V pravém pruhu zůstaly bez uhnutí stát dva kamiony, jejichž návěsy přijely z Bulharska a Maďarska. Ovšem jestli je řídili řidiči těchto národností, není známo.

Za volantem nové Škody Fabia: Nejmenší škodovka dospěla

Testy

Video také krásně ukazuje, jak efektivní je záchranářská ulička co do rychlosti průjezdu hasičského auta. V pravém dolním rohu si všimněte rychlosti – dokud je ulička předem vytvořená, řidič atakuje 100 km/h a krátce tuto rychlost i překročí. Ve chvíli, kdy se musí protáhnout kolem kamionu, rychlost se snižuje na 10-15 km/h.

Poučení je jednoduché – když se na dálnici či jakékoliv jiné čtyř a vícepruhové silnici vytvoří kolona, vytvořte záchranářskou uličku. A i na dvoupruhových silnicích je dobrý nápad při zastavení v koloně sjet co nejvíc k pravé krajnici. Sice neuvidíte, co se děje před vámi, ale rychlost průjezdu záchranných složek je podstatně vyšší, což může někomu zachránit život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám