Hlavní obsah

Zcela autonomní řízení je ještě daleko, říká šéf Volva

Budoucnost automobilového průmyslu je v elektromobilitě a autonomním řízení, věří většina automobilek. Generální ředitel automobilky Volvo ovšem tuší, že plně samořiditelná vozidla jsou ještě stále hudbou vzdálenější budoucnosti, i když je technologie již pokročilá.

Foto: Volvo

Logo automobilky Volvo

Článek

Ještě dlouhá cesta čeká autonomní systémy až do bodu, kdy je budou běžně využívat sériové vozy po celém světě. V nedávném rozhovoru pro web Car Expert to přiznal generální ředitel společnosti Volvo Jim Rowan. Připustil, že vhodná technologie sice existuje, ale předpisy podle něj zatím nepřipustí její spuštění.

„Technologie pro plnou autonomii už existuje. Samozřejmě pro různé rychlosti a podmínky, ale ano. Auto už umí jezdit zcela autonomně. Umožňují to ale různé regulace? Ne. Jsou tím hlavním problémem v plném rozvoji těchto systémů,“ uvedl Rowan pro web Car Expert.

Rowan mimo jiné uvedl, že oficiálně povolené používání autonomních systémů očekává zpočátku na dálnicích a u taxislužeb.

„Bude to začínat na dálnicích, ve vyhrazených jízdních pruzích a na určených trasách třeba k letištím nebo v centrech měst. Jezdit ale okolo škol a v místech, kde se stále něco staví a probíhají změny? To je podle mého ještě hodně daleko,“ dodal.

I přes tato tvrzení ovšem Volvo i nadále na autonomním řízení pracuje stejně jako na dalších systémech pro elektrická auta. „Způsob, jakým budujeme tento softwarový balík, je takový, že můžeme pokračovat ve vývoji až do úplného cíle,“ dodal Rowan s tím, že Volvo bude zcela připraveno technologii vypustit, až to legislativa dovolí.

Pět stupňů k puštění volantu. Autonomní řízení má svá pravidla

AutoMoto

Reklama

Související články

Elektrické SUV EX90 ohlašuje novou éru Volva

Volvo oficiálně odhalilo svoji elektrickou vlajkovou loď, velké SUV EX90. Jedná se o výkladní skříň nových technologií a nástupce modelu XC90, který však ještě...

Výběr článků

Načítám