Hlavní obsah

Elektrické SUV EX90 ohlašuje novou éru Volva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo oficiálně odhalilo svoji elektrickou vlajkovou loď, velké SUV EX90. Jedná se o výkladní skříň nových technologií a nástupce modelu XC90, který však ještě zůstane v nabídce.

Foto: Volvo

Volvo EX90

Článek

Při premiéře ve švédském hlavním městě Stockholmu se oficiálně poprvé ukázal nový elektrický model EX90.

Auto například poprvé ukazuje nový design přední masky Volva s čelními světlomety. Velkou roli zde ale hrála také aerodynamika, která je u elektromobilů nezbytná. I proto je v přední části několik vdechů. Auto má také zapuštěné kliky dveří a proporce karoserie vycházejí ze zlatého řezu.

Co se pohonu týče, auto bude zprvu k dispozici ve dvoumotorové verzi Performance, která nabídne výkon 517 koňských sil a 910 Nm točivého momentu. Nejvýkonnější model dále nabídne baterii s kapacitou 111 kWh.

Současné Volvo XC90 zůstane v nabídce vedle elektrického nástupce

AutoMoto

Dojezd na jedno nabití se bude pohybovat nad hranicí 500 kilometrů. Slibovaných 600 kilometrů dosáhne slabší varianta s výkonem 490 koní.

Jednou z hlavních vlastností auta je také bezpečnost. Auto spoléhá na šestnáct ultrazvukových senzorů, pět radarů a osm kamer, vše spojeno se systémem laserového radaru, lidaru.

Ten je mimo jiné hlavní zárukou autonomní jízdy třetí úrovně. Vůz by měl v ideálním prostředí vidět až 250 metrů přede sebe, a to i v naprosté tmě. Velkou výhodou je třeba detekce velmi malých předmětů na silnici se systémem včasného varování řidiče.

Volvo zamezí úmrtím z horka v autě. Auto rozpozná, když v něm někdo zůstane

AutoMoto

Volvo by z EX90 chtělo mít nejbezpečnější auto na současném trhu. Tomu nahrává i skutečnost, že v kabině řidiče hlídají vestavěné kamery. Ty pak poznají únavu, zdravotní potíže nebo intoxikaci. Auto při podobných stavech řidiče postupně intenzivněji upozorňuje, a pokud nereaguje, bezpečně zastaví.

Ceny zatím automobilka nezveřejnila, novinka se na jednotlivé trhy dostane v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám