Hlavní obsah

Zběsilý Hennessey Venom F5 dostal ostřejší verzi, cílí na závodní tratě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hennessey Venom F5 Revolution Coupe je speciální verze pro závodní okruhy, která se zaměřila na vycizelování aerodynamiky. Stojí přes 60 milionů korun a z 24 plánovaných kusů už je několik prodáno.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5 Revolution Coupe

Článek

Texaská firma Hennessey Performance je známá zejména svými úpravami amerických aut k tisícovce koní i výš, ovšem staví i vlastní auta. Aktuálně se její hypersport jmenuje Venom F5 a dostal novou, ještě ostřejší variantu.

Ta má název Venom F5 Revolution Coupe, a třebaže na její zádi vidíme maketu registrační značky, její primární určení je jízda po závodních okruzích. Největší změny proběhly na aerodynamice, vidíme křidélka po stranách předního nárazníku a také gigantické křídlo na zádi.

To je manuálně nastavitelné a generuje 363 kg přítlaku v třísetkilometrové rychlosti a 635 kg přítlaku ve 400km rychlosti. Kromě něj je tu větší přední lízátko a zadní difuzor, které společně vytváří podtlak pod autem, a tak vůz při rychlé jízdě sedí na trati ještě lépe. Nový je také nasávací otvor na střeše, který zajišťuje přívod chladicího vzduchu do motorového prostoru.

Tam pracuje 6,6l osmiválec se dvěma turbodmychadly, který dává 1841 koní. Na zadní kola je přenáší přes robotizovanou převodovku, jejíž řídicí elektronika byla upravena směrem k lepšímu fungování na závodní trati.

Kromě těchto úprav doznalo změn také odpružení. Lichoběžníkové zavěšení kol zůstává, jeho geometrie je ale upravená pro lepší jízdní vlastnosti na okruhu. Odpružení je nastavitelné podobně jako zadní křídlo pomocí nářadí. Standardem jsou také karbon-keramické brzdy a za zmínku stojí i hmotnost pod 3000 liber (1361 kg), která činí tuto verzi nejlehčí ze všech venomů.

Do interiéru přibyl telemetrický systém, který dovolí řidičům přesně zaznamenávat jízdu po okruhu včetně časů na kolo, dílčích časů na úseku okruhu nebo přetížení. Data se dají sledovat v reálném čase a také stáhnout pro pozdější analýzu nebo archivaci.

Venom F5 Revolution Coupe bude k mání ve 24 exemplářích, takže půjde o velmi horké zboží. Základní cena je 2,7 milionu dolarů (60,56 milionu korun) a podle tiskové zprávy už je několik kusů prodáno.

Nejrychlejší vánoční stromek roku zvládl přes 300 km/h

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám