Hlavní obsah

Zapáchá vám klimatizace v autě? Zbavit se odéru je relativně snadné

Zápach z klimatizace auta je nejen nepříjemný, ale může být i nebezpečný. Nejlepší je mu předcházet pravidelným servisem, ale i když se objeví, odstranění není příliš náročné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Panel ovládání klimatizace v Hondě HR-V (Ilustrační foto)

Článek

Se zápachem z klimatizace se setkal snad každý, zejména u staršího auta. Jednak je nepříjemný a jednak může být nebezpečný, hlavně pro lidi, kteří mají alergii na plísně.

Právě z plísní a bakterií totiž tento zápach pochází. Tito nežádoucí spolucestující se ve ventilačním systému vozu rádi a úspěšně množí, protože je tam tma a vlhko. A když jich je mnoho, váš nos to spolehlivě pozná.

Může koronavirus roznášet i klimatizace? Odborníci se neshodnou

Koronavirus

Co s tím? Jako u každého problému je lepší mu předcházet. Nejlepší prevence má formu každoročního čištění a dezinfekce klimatizace ozonem spolu s výměnou pylového filtru. Dá se to snadno spojit s výměnou chladiva v klimatizačním systému a řada servisů to nabízí dohromady jako jednu službu.

Pokud jste prevenci zanedbali a nevábný zápach - či hůře, obtíže s rýmou, pálením očí a podobnými alergickými reakcemi - se objevil, řešení je velmi podobné - domluvit si návštěvu servisu, který se o čištění klimatizace ve smyslu předchozího odstavce postará.

Potřela si auto kravím trusem, aby nemusela používat klimatizaci

AutoMoto

Nechcete-li navštěvovat servis, existují i přípravky pro dezinfekci klimatizace svépomocí. Ty mají ve většině případů formu nějakého spreje, který se někam nastříká, anebo naopak nechá stříkat po nějakou dobu uvnitř auta se zapnutou klimatizací. Následně se auto nechá pořádně vyvětrat s otevřenými okny, ideálně v garáži přes noc.

Samozřejmě by tento úkon měl být doprovázen výměnou pylového filtru vozu - samozřejmě, pokud vůz takový filtr má. Cena nového se pohybuje většinou v řádu stokorun a návod k výměně svépomocí se u většiny běžnějších aut dá snadno najít na internetu.

Anketa

Servisujete pravidelně klimatizaci ve svém autě?
Ano, nejméně jednou ročně
37,6 %
Moc pravidelně ne, ale snažím se
33,8 %
Až přijde problém, budu ho řešit
24,3 %
Neservisuji/Nemám v autě klimatizaci
4,3 %
Celkem hlasovalo 2115 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám