Hlavní obsah

Yaris GRMN: sportovní verze miniauta od Toyoty stojí 850 tisíc

Novinky, maž, LL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota začala prodávat malý divoký yaris. Ve sportovní verzi GRMN má totiž výkon 212 koní, což je na takhle malé auto hodně velká porce. V Česku stojí 850 000 korun. To za auto velikosti fabie není málo, mezi takhle malými ale těžko najdete něco výkonnějšího.

Foto: Toyota

Toyota Yaris GRMN

Článek

Sportovní yaris dostane kompresorem přeplňovanou osmnáctistovku. Že nic takového Toyota ve svém portfoliu nemá? Také není od Toyoty, ale od Lotusu, konkrétně z modelu Elise.

Samozřejmě, že byl trochu problém agregát vestavět a třeba ho i uchladit, motor byl proto k autu nastaven na 156 kW (212 koní) a 249 Nm. Na přední kola se tyto hodnoty přenášejí pomocí šestistupňového manuálu, mezi nimi a převodovkou je ještě jedna specialita – samosvorný a nastavitelný diferenciál Torsen. Tlumiče jsou od firmy Sachs.

Foto: Toyota

Toyota Yaris GRMN

I přes nasazení celkem velkého motoru zůstává hmotnost auta na přijatelných 1135 kilogramech, a tak i zrychlení zůstává skvělé – z 0 na 100 km/h to vůz zvládne za 6,7 sekundy, maximální rychlost je 230 km/h.

Každopádně auto si může koupit každý. Půjde objednat pouze přes internet a v omezené sérii 400 kusů. Zahájení prodeje bylo spuštěno ve čtvrtek odpoledne a jak již víte, prodejní cena pro Českou republiku činí 850 000 korun.

Foto: Toyota

Toyota Yaris GRMN

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám