Hlavní obsah

Výstava mapuje historii automobilu, ukazuje i starou tatrovku

Kdysi dávno vyhrál spalovací motor nad elektřinou a parním strojem souboj o to, co bude pohánět nový vynález, nazvaný „automobil”. V současné době se zdá, že éra spalovacího motoru spěje ke svému násilnému konci. Těchto více než sto let překotného vývoje připomíná Victoria and Albert Museum v Londýně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstava v Londýně mapuje evoluci automobilůVideo: AP

 
Článek

„Lidé mluví o tom, že auta budou elektrická a autonomní, že budou něčím, co jsme si nikdy dřív nedokázali představit,” říká kurátor Brendan Cormier na adresu výstavy věnované historii automobilu. Návštěvníci při ní uvidí patnáct aut ve skutečné velikosti a nejméně jeden model.

Tím modelem je Ford Nucleon, ztělesnění konceptu auta na jaderný pohon z roku 1957. Idea takového vozu byla, že až bude možné zmenšit jaderný reaktor natolik, aby mohl být zastavěn do auta, nebude benzínu ani nafty vůbec potřeba.

Foto: Daimler 2x

Původní Benz Patent Motorwagen z roku 1885

Ze skutečných aut stojí za zmínku např. Benz Patent Motorwagen. Tahle tříkolka je mnohými považovaná za první automobil na světě, třebaže s dnešními auty má společné jen to, že se hýbe vlastní silou.

Fanouškům amerických aut muzeum nabídne Ford Model T, ikonický Mustang fastback nebo divoce barevný lowrider. Ti, kdo mají rádi československý autoprůmysl, zase zaplesají nad Tatrou 77A z roku 1937.

Foto: Profimedia.cz

Tatra 77A

Výstava s názvem „Cars: Accelerating the Modern World” končí pohledem do budoucnosti, konkrétně mrňavým konceptem elektromobilu Pop.Up Next z dílen karosárny Italdesign. V muzeu je možné ji vidět až do 19. dubna roku 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám