Hlavní obsah

Vozy Hyundai budoucnosti mají být schopné zavolat policii, uslyší-li křik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad automobilky Hyundai, jak zlepšit bezpečnost v místech, která nejsou dobře na očích, zní jako věc z pera George Orwella.

Foto: Hyundai

Hyundai (ilustrační foto)

Článek

Již dnes jsme sledováni na každém kroku nespočtem elektroniky, z nichž některou ochotně nosíme v kapse, kamkoliv se hneme. Automobilka Hyundai přišla s nápadem, jak posunout „velkého bratra“ ještě o kus dál - s funkcí nazvanou H-SOS, za niž získala bronzovou medaili na Festivalu nápadů 2023.

Funkce spočívá v tom, že by vozy externími mikrofony neustále naslouchaly okolí. Ve chvíli, kdyby slyšely nesnáze jako výbuch či křik, začaly by troubit, blikat a kamerami natáčet své okolí. Zároveň by zavolaly policii, které by poskytly kompletní záznam včetně videa. A v případě extrémních situací by také mohly vyslat zprávu okolním autům, aby se dané oblasti vyhnuly.

Řada technologií, které jsou k činnosti této funkce potřeba, už dnes existuje. Vozy značky Tesla mají externí kamery, které jsou užitečné při chytání vandalů či zlodějů, značka Rivian nabízí něco podobného, firma SoundThinking má algoritmy, které dokážou v městském ruchu rozpoznat výstřely, a moderní auta jsou běžně vybavena trvalým připojením k internetu.

Za vynálezem stojí idea „vybudovat bezpečnostní síť k prevenci zločinů a nehod“ v místech, která nejsou moc na očích. Samo o sobě na tom nemusí být nic špatného, ale riziko zneužití vždy existuje.

Nošovický závod Hyundai slaví 15 let, dosud vyrobil přes 4,3 milionu aut

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám