Hlavní obsah

Volvo chystá elektrického nástupce limuzíny S90

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo pravidelně rozšiřuje portfolio čistě elektrických modelů, ale všechny doposud byly crossovery. To se brzy zřejmě změní, v plánu je elektrický nástupce vlajkové lodi, sedanu S90.

Foto: Volvo

Současné Volvo S90

Článek

Podle švédského magazínu Teknikens Värld sjel první předprodukční prototyp z montážní linky v Číně začátkem ledna a jedná se o „ověřovací vůz“, který bude podroben rozsáhlému testování. Na oslavu tohoto milníku se zaměstnanci vyfotili před transparentem oslavujícím první vyrobený prototyp v přesném znění „Volvo Cars V551 First VP Car Celebration“ a s nápisem, že se jedná o „důvěrný“ a „přísně tajný“ model.

Jak banner napovídá, vůz má kódové označení V551. Produkční model by podle spekulací mohl používat název ES90, i když je zřejmé, že Lexus se svým modelem ES by mohl mít námitky.

Prototyp údajně jezdí na platformě SPA2, která je základem modelů Polestar 3 a Volvo EX90. Má být také prvním novým globálním modelem, jelikož vývoj probíhal pod vedením inženýrského týmu v Šanghaji, a sdílet by měl spoustu komponentů i s vozy značek Geely či Zeekr ze společného čínského koncernu Geely.

Najdete rozdíly? Volvo ukázalo facelift u modelů S90 a V90

AutoMoto

Sériová výroba by mohla začít již v květnu 2024 a vůz by měl mít 111kWh baterii, stejně jako EX90. V crossoveru má dvoumotorový systém pohonu všech kol výkon 300 až 370 kW.

Prototyp podle informací Teknikens Världu měří 4990 mm na délku, 1945 mm na šířku a 1547 mm na výšku s rozvorem 3102 mm. Elektrická novinka by tak byla o 100 mm kratší než současný sedan S90, ale měla by mezi koly o 41 mm navíc, což je pro elektromobily typické.

Současné Volvo S90 se od roku 2017 vyrábí v Číně a nejinak tomu má být u budoucí generace, jejíž premiéra by se mohla odehrát ještě v letošním roce. Do roku 2030 chce Volvo přejít výlučně na elektromobily, přechod na lokálně bezemisní pohon tak čeká i menší modely z portfolia.

Volvo představilo své první MPV

AutoMoto

Elektrické SUV EX90 ohlašuje novou éru Volva

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám