Hlavní obsah

Volkswagen zvažuje prodej některých značek z koncernu

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Volkswagen může své snaze o masovou výrobu elektromobilů obětovat tři vrcholné značky, které aktuálně vlastní. Rozhodnout se má v průběhu listopadu. Co s nimi bude, není jasné, ale přinejmenším u Bugatti se spekuluje o prodeji.

Foto: Lamborghini

Automobilku Lamborghini mohou čekat velké změny. Na snímku Sián Roadster.

Článek

Německý automobilový gigant Volkswagen rozhoduje, co udělá se špičkovými značkami Bugatti, Lamborghini a Ducati ve svém portfoliu. Podle agentury Reuters, která se odkazuje na dva nejmenované členy představenstva koncernu, je budoucnost těchto tří výrobců pod křídly VW AG v ohrožení kvůli potřebě vyrábět elektromobily ve velkém.

Možností, co se značkami bude, je řada, ale ukončení činnosti by zatím na stole být nemělo. Členové vedení podle agentury hovoří o technologických partnerstvích pro tyto značky, restrukturalizaci, osamostatnění anebo prodeji. Tomu poslednímu by nasvědčovaly i nedávné zvěsti o tom, že Bugatti přejde pod Rimac, chorvatského výrobce elektrických supersportů.

Foto: Bugatti

Bugatti aktuálně vyrábí jeden model – Chiron – v několika různých verzích. Na snímku varianta Pur Sport.

Koncern zjišťuje, zda má dostatek zdrojů na to, aby pro značky malé co do počtu prodaných aut vyvinul elektrické platformy. V současnosti totiž investuje miliardy eur do transformace své hlavní nabídky na elektromobilitu. Součástí je i řada elektrifikovaných verzí Škody Octavia a nový elektromobil Enyaq.

Nová Škoda Enyaq detailně. V základu za milion

AutoMoto

Hlava koncernu Herbert Diess budoucnost tří špičkových značek nekomentoval, ale uvedl, že se firma musí výrazně proměnit pro budoucí éru elektrických a autonomních vozidel. Naznačil však změny: „Musíme se soustředit a zeptat se sami sebe, co tato transformace bude znamenat pro jednotlivé části VW Group.”

V listopadu se špičky koncernu sejdou a padne rozhodnutí. Do té doby můžeme jen spekulovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám