Hlavní obsah

Volkswagen pomůže indické Mahindře s elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně pět elektromobilů indické Mahindry bude využívat techniku koncernu Volkswagen, použitou v platformě MEB. Na té jezdí Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq či elektrický Ford Explorer.

Foto: Škoda

Výroba baterie pro platformu MEB (ilustrační foto)

Článek

Indický automobilový gigant Mahindra bude hlouběji spolupracovat s gigantem německým, koncernem Volkswagen. Konkrétně bude mít kooperace podobu poskytnutí platformy MEB Indům pro vývoj jejich vlastních elektromobilů.

Jejich základ se má jmenovat INGLO, nebude to tedy patrně MEB beze změn; Mahindra má z německé platformy použít některé komponenty. První elektromobil na této technice se má ukázat koncem letošního roku a na trh vstoupit už v roce 2025. To je buď naprosto šibeniční termín, anebo vývoj už pár let probíhá a až teď se koncerny rozhodly spolupráci odhalit.

Vozem, který se má letos ukázat, je crossover Mahindra XUV.e8. Následovat má SUV-kupé XUV.e9 v dubnu 2025 a pak ještě nejméně další tři vozy, jeden v roce 2025 a dva v roce 2026. 

Obě automobilky budou „pokračovat v hledání dalších potenciálních příležitostí ke spolupráci v oblasti elektromobility v Indii“, stojí v prohlášení Mahindry.

Co získá koncern Volkswagen, snad kromě peněz a zvýšení odbytu, není známo. Za aktivity koncernu Volkswagen na indickém trhu je odpovědná Škoda a z nedávných slov jejího šéfa Klause Zellmera vyplývá, že právě tam by se mohl vyrábět levný elektromobil pro evropské trhy. Zda na něm bude jakkoliv spolupracovat Mahindra, by však bylo pouhou spekulací, koncern Volkswagen má v Indii vlastní továrnu.

Modernizovaná Škoda Octavia přináší výrazný styl, vyšší výkon a nový infotainment

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám