Hlavní obsah

Volkswagen plánuje operativní leasing ojetých elektromobilů, chce tak hlídat své baterie

Operativní leasing ojetých elektromobilů by mohl baterie učinit dostupnější širšímu spektru zákazníků a zároveň zajistit, aby se po skončení životnosti zbytku auta dostaly zpátky do rukou Volkswagenu.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Volkswagen ID.4 (Ilustrační foto)

Článek

Běžný či operativní leasing je pro řadu lidí dobrý způsob, jak se dostat k novému automobilu. Volkswagen to ovšem chce v případě elektromobilů nabídnout i na trhu ojetých aut, píše web Automotive News.

Důvodem je, že VW si takto chce zachovat kontrolu nad svými trakčními bateriemi, a to nejen pro použití v autech, ale i pro následné využití například u nabíjecích stanic nebo domácích úložišť energie.

Chcete ojetý elektromobil? Nadšenec zdůrazňuje vážné riziko

AutoMoto

„V Evropě se snažíme o druhý a i třetí leasing, aby auto zůstalo v našich rukou. Dnes si myslíme, že životnost baterie je asi tisíc nabíjecích cyklů a asi 350 tisíc kilometrů, něco takového. Takže baterie má nejspíš životnost delší než auto a my chceme tu baterii získat. Nechceme se jí zbavovat,” cituje web Herberta Diesse, hlavu koncernu VW.

Podle Diesse baterie můžou mít značnou hodnotu i poté, co zbytek auta na ceně významně ztratí. Anebo že právě baterie udrží hodnotu auta vysoko, takže leasing ojetého auta by mohla být vhodná volba pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu nebudou chtít koupit nové auto.

Šéf americké divize Volkswagenu Scott Keogh dodal, že hodnota auta může být pro leasing dostatečná až osm let od prvního uvedení vozu. Poté by se auto mohlo vrátit k Volkswagenu a jeho baterie by mohla být recyklována.

Anketa

Vzali byste si ojetý elektromobil na operativní leasing?
Ano
14,4 %
Ano, ale jen zánovní/pokud by byla cena rozumná
15,1 %
Klidně i konvenční auto
0,6 %
Nevím
1,1 %
Ne, ale konvenční auto ano
0,4 %
Ne, žádné ojeté auto na operativní leasing
9,5 %
Nechci vůbec elektromobil
58,9 %
Celkem hlasovalo 465 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám