Hlavní obsah

Volkswagen musí odškodnit majitele vozů s upraveným softwarem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý koncern Volkswagen musí zákazníkům v Německu, kteří mají auto dotčené manipulací s emisemi, vyplatit za jejich vůz náhradu. Výrobce ale může výkupní částku snížit podle počtu kilometrů, které zákazník autem ujel. V pondělí o tom rozhodl německý nejvyšší soud v Karlsruhe.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Soud rozhodoval v případu německého důchodce, který si v roce 2014 koupil použitý Volkswagen Sharan 2.0 TDl za 31 490 eur (v přepočtu 859 tisíc korun) s naftovým motorem, u kterého diagnostika cíleně ukazovala menší produkci emisí, než jaká byla skutečnost. Automobilka tomuto majiteli vyhovět odmítala, neboť vůz byl podle ní po odstranění závadného softwaru plně funkční.

Skandál s naftovými motory zasáhl desítky tisíc majitelů aut. Spolkový soudní dvůr, jak se německý nejvyšší soud oficiálně jmenuje, ale v případu upraveného softwaru rozhodoval poprvé – proto je tento verdikt považován za průlomový.

Manažeři VW se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s trhem, zaplatí čtvrt miliardy

Ekonomika

Agentura DPA poznamenala, že postoj soudu posiluje pozici zákazníků, pro Volkswagen by naopak mohl vést k mimořádným nákladům. Automobilka totiž čelí několika tisícům soudních řízení.

Německý důchodce Herbert Gilbert tvrdí, že kdyby o úpravě softwaru věděl, nikdy by si takové auto nekoupil. Jeho žalobu nejprve soud v Bad Kreuznachu v říjnu 2018 odmítl, ale odvolací soud v Koblenzi v červnu 2019 rozhodl jinak.

Nový Volkswagen Golf R už řádí na Nordschleife

AutoMoto

Soud tehdy konstatoval, že automobilka ve snaze o maximalizaci zisku systematicky klamala úřady, konkurenci i spotřebitele, a Volkswagenu proto nařídil vyplatit za auto po odečtení doby užívání zhruba 25 600 eur (cca 698 tisíc korun).

Gilbert se ale s verdiktem odvolacího soudu nespokojil a u Spolkového soudního dvora se domáhal plné částky. Dvůr ale v pondělí potvrdil rozhodnutí odvolacího soudu.

Českého trhu se to zatím netýká

Zmíněné rozhodnutí německého nejvyššího soudu se českých zákazníků netýká. Soudní řízení o případnou náhradu škody budou v Česku a dalších zemích dále pokračovat.

"Právní otázka náhrady škody se na jednotlivých trzích liší. Každá národní jurisdikce je svébytná a rozsudek Spolkového soudního dvora nemá přímý dopad na případy mimo Německo. Proto soudní řízení probíhající v různých státech, včetně České republiky, budou beze změny pokračovat," uvedl mediální zástupce zastoupení VW v ČR Jan Klíma.

To potvrdila i právnička Kateřina Turnhöfer. Podle ní nejvyšší soud rozhodl o odškodnění na základě ustanovení, které přiznává náhradu škody v případě úmyslného porušení dobrých mravů.

"Německé právo však v České republice aplikovat nelze a přitom zrovna přístup českých soudů k otázce náhrady škody pro porušení dobrých mravů je poměrně přísný. Pokud by případ posuzovaly soudy v České republice, závěr by byl zřejmě zcela odlišný," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám