Hlavní obsah

Volkswagen měl loni přes mnoho krizí meziročně větší zisk

Automobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve. Zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur (zhruba 372 miliard Kč). Největší výrobce vozů v Evropě to uvedl v pátek po konci zasedání dozorčí rady.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma, která předběžné výsledky zveřejnila už na začátku února, očekává, že se problémy s dodavatelskými řetězci zmírní a tržby v roce 2023 vzrostou až na 331 miliard eur. Akcie společnosti v reakci vystoupaly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce.

Po započtení mimořádných položek, jako je odchod z robotického start-upu Argo AI nebo vývoj úrokových sazeb, provozní zisk loni vzrostl na 22,12 miliardy eur, což je nárůst o více než 15 procent.

Koncern zahrnující značky VW, Audi, Porsche, Škoda a Seat dokázal i v roce stále zatíženém koronavirovou pandemií navýšit výnosy. Překážky v oblasti mikročipů a surovin ale nadále vyvíjely tlak na výrobu. Téměř chronický nedostatek v nákupu elektroniky vedl v roce 2022 k dlouhým čekacím dobám na nové vozy.

Volkswagen řeší obavy dělníků z přechodu na elektromobilitu únikovou hrou

AutoMoto

Druhá největší automobilka po Toyotě tak oproti předchozímu roku snížila dodávky o sedm procent. Přesto VW zvýšil tržby z 250,2 miliardy na 279,2 miliardy eur. Jedním z důvodů je i to, že si mohl dovolit účtovat v průměru vyšší ceny, napsala agentura DPA.

V aktuálním roce by se podle plánu měl prodej opět zvýšit. Po téměř 8,3 milionu dodaných vozů v roce 2022 by jich podle aktuálního výhledu mělo být kolem 9,5 milionu. Koncern VW také usiluje o zvýšení tržeb o deset až 15 procent.

Akcie Volkswagenu po zprávě vzrostly o 7,5 procenta, a výrazně tak překonaly výkon hlavního indexu frankfurtské burzy DAX. Dosáhly nejvyšší úrovně od 13. prosince.

Firma se rozhodla postavit v americké Jižní Karolíně poblíž města Columbia továrnu na nákladní vozy a SUV chystané značky Scout. Hodlá do ní investovat dvě miliardy dolarů (44 miliard Kč). Investice by mohla potenciálně vytvořit 4000 nebo více stálých pracovních míst a ročně by se v závodě mohlo vyrábět více než 200 000 vozidel Scout, uvedla automobilka.

Každé třetí auto v Rusku teď pochází z Číny

AutoMoto

Volkswagen v USA oživí značku Scout

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám