Hlavní obsah

Vodíkový sporťák od Hyundai by měl nakonec dorazit v roce 2026

Retro-futuristický koncept Hyundai N Vision 74 by měl být představen v produkční formě během roku 2026. Kupé osazené vodíkovým pohonem nabídne 765 koní a údajně zamíří také na Nürburgring.

Foto: Hyundai

Koncept Hyundai N Vision 74

Článek

Koncept Hyundai N Vision 74 byl představen v létě roku 2022 a okamžitě si získal pozornost. Vůz, jehož retro-futuristický design byl inspirován kupé Pony z roku 1974, lákal na retro-futuristický design, nevšední pohonný systém s palivovými články i baterkou a výkon 680 koní na zadních kolech.

Během následujících let se objevila řada spekulací, které se střídaly v optimistických i negativních prognózách ohledně dalšího vývoje projektu. Nyní však korejský deník The Korea Economic Daily přišel s tvrzením, že se vůz skutečně dočká produkční verze, jejíž odhalení očekává v roce 2026.

Vlajkový sporťák společnosti Hyundai by měl být vyvíjen pod kódovým označením N74 a údajně má mít poháněná pouze zadní kola. Vůz by měl navazovat na design inspirovaný modelem Pony Coupe, očekávají se dveře ve stylu racčích křídel a automobil by měl být určen do běžného provozu.

Výkon z původních 680 koní vzroste na hodnotu kolem 765 koní, sprint z 0 na 100 km/h by pak měl vozu trvat okolo rovných 3 sekund, jak předpokládá korejský deník. V plánu by navíc mělo být i stanovení rekordu na německém okruhu Nürburgring, na kterém by měl vůz zvládnout zhruba dvě kola naplno.

Ačkoliv by se mělo jednat o vůz do běžného provozu, rozhodně nepůjde o tuctovku. Automobilka údajně plánuje za dva roky vyrobit pouze 200 kusů. Cena jednoho by se pak měla pohybovat okolo 500 milionů wonů, tedy zhruba 8,36 milionu korun.

Vůz, jehož testování by mělo začít již letos v srpnu, by pak měl být především důkazem, že vodík může být zajímavou technologií pro pohon sportovních aut. Ostatně Hyundai se snaží dokázat totéž o bateriích pomocí modelu Ioniq 5 N.

Za volantem Hyundaie Ioniq 5 N: Elektrický rošťák vyvolal velké nadšení i malé rozpaky

Testy

Hyundai představil dva koncepty sportovních elektromobilů

AutoMoto

Výběr článků

Načítám