Hlavní obsah

Vietnamská automobilka VinFast odeslala první elektromobily zákazníkům v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamský výrobce elektromobilů VinFast ve čtvrtek odeslal první dodávku svých vozidel do Spojených států. Završil tak pětiletou snahu vytvořit ve Vietnamu centrum výroby automobilů pro Severní Ameriku a Evropu. První auta mají být předána zákazníkům do konce prosince, oznámila automobilka. Spojené státy jsou jejím prvním vývozním trhem, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

VinFast VF e35 na losangeleském autosalonu. Vpravo Michael Lohscheller, generální ředitel automobilky

Článek

Část z odeslané dodávky elektrických SUV VF 8 obdrží americká služba Autonomy. Většina odeslaných elektromobilů je ale určena pro maloobchodní prodej. Druhou dodávku vozů plánuje firma odeslat do USA zhruba v lednu.

VinFast má také v plánu postavit závod na výrobu elektromobilů v Severní Karolíně. Nyní čeká na konečné schválení místními úřady. Firma předpokládá, že by mohla zahájit výrobu v továrně v červenci 2024.

VinFast minulý týden uvedl, že společnost Autonomy si objednala 2500 elektromobilů. Celkem má z celého světa objednávky na téměř 65 000 vozů a očekává, že do roku 2026 bude ročně prodávat 750 000 elektromobilů.

VinFast je první vietnamskou automobilovou značkou a je součástí konglomerátu Vingroup. Zakladatelem a největším akcionářem je nejbohatší Vietnamec Pham Nhat Vuong. Automobilka má už pobočky v USA, Kanadě, Německu, Francii a Nizozemsku a v lednu oznámila, že plánuje výstavbu výrobního závodu v Německu.

Vietnamský VinFast představil dva elektromobily na autosalonu v Los Angeles

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám