Hlavní obsah

Vietnamská automobilka VinFast chce mít v USA stovky prodejců do konce příštího roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka VinFast dodala první vozy na americký trh teprve letos, do konce příštího roku by však v zámoří chtěla mít až stovky prodejců, kteří by podle očekávání měli zvýšit prodeje čistě elektrických automobilů.

Foto: VinFast

Elektrické SUV VinFast 9

Článek

VinFast, založená v roce 2017 jako první vietnamská automobilka s cílem exportovat auta i do zahraničí, začala prodávat své vozy na americkém trhu koncem února tohoto roku.

Po velkém zájmu, který způsobil vstup nové automobilky na americký trh, ale přišla trocha vystřízlivění. Od února do září mělo být registrováno jen 237 prodaných kusů elektrického modelu VF 8.

Automobilka se proto rozhodla změnit svůj prodejní model a z přímého prodeje zákazníkům se vrací k modelu, kdy si zákazníci mohou vůz prohlédnout a vybrat u sítě dealerů. Podle Carscoops se značka pochlubila, že od srpnového rozhodnutí změny prodejního modelu už obdržela 70 žádostí o pozici dealera.

„Očekává se, že v nadcházejících měsících budou oznámeny aktualizace smluv s prodejci, což by mělo společnosti VinFast umožnit zahájení distribuce elektrických vozidel prostřednictvím 125 prodejních míst po celé zemi,“ uvedla značka v prohlášení.

„Společnost plánuje do konce roku 2024 distribuovat své elektrické modely na stovky prodejních míst, včetně svých stávajících showroomů,“ dodala automobilka.

Automobilka věří, že sázka na dealerskou síť jí pomůže k rychlejšímu růstu na americkém trhu, než jen přímý prodej vozů zákazníkům. Zájem by navíc mohl vyvolat i nový (až sedmimístný) SUV model VF 9, který má být uveden na trh v příštím roce. Naopak dealeři by mohli sázet na prodeje menšího modelu VF 3 EV.

Společnost už totiž měla dostat na malý elektrický model VF 3 EV velmi pozitivní zpětnou vazbu, související především s cenou. Ta se standardně pohybuje kolem 20 000 dolarů (cca 454 000 Kč), zákazníci ale mohou použít státní zvýhodnění na pořízení elektromobilu, díky kterému může být cena snížena jen na 12 500 dolarů (cca 284 000 Kč).

Vietnamská automobilka bude vyrábět elektromobily v USA

AutoMoto

Vietnamský VinFast chce ještě letos začít dodávat elektromobily do EU

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám