Hlavní obsah

Velkých SUV není nikdy dost. Audi má letos představit model Q9

Existuje někdo, komu Audi Q7 přijde jako malé auto? Můžeme-li věřit renomovanému německému magazínu, tak podle ingolstadtské automobilky ano - a právě pro ně chystá model Q9.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Audi SQ8 TDI

Článek

Audi si nechalo patentovat označení Q9 už v roce 2013, spolu s např. SQ2 - a takový model už je na světě. Na druhém konci nabídky však stále sedí model Q8 (na titulní fotografii), který upřednostňuje styl a sportovnost před praktičností a nedávno dostal vrcholovou verzi RS Q8 o šesti stovkách koní výkonu.

Podle německého magazínu AutoBild se však má během letošního roku představit model Q9, a to jako konkurent BMW X7 a Mercedesu třídy GLS. Magazín tento model zmínil mezi několika dalšími očekávanými novinkami značky Audi, které by letos měly přijít. Mimo jiné tam zařadil i novou generaci Audi A3 nebo e-tron gt.

Test Audi SQ8 TDI: Vrchol potravního řetězce

AutoMoto

Má-li Q9 konkurovat X7 nebo GLS, bude to prakticky orientovaný vůz s prostorným interiérem a třemi řadami sedadel. Dá se očekávat, že přijdou i verze S, možná s dieselovým osmiválcem z modelů SQ7 a SQ8 TDI, a RS s benzínovou V8 o výkonu přes 600 koní.

Luxus na palubě očekávejme ohromný, stejně jako cenu. Mají-li Němci pravdu, Q9 by se měla začít prodávat koncem roku 2020. Do té doby nás čekají nejméně čtyři velké autosalony, kde by se Q9 mohla představit - Ženeva v březnu, New York v dubnu, Detroit v červnu a Paříž v říjnu.

Reklama

Související články

Audi vytáhlo autonomní elektromobil do ulic

Audi nyní, jako každý rok, vystavuje na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas a letos to je doopravdy hodně zajímavé. Návštěvníci se tam mohou projet...

Výběr článků

Načítám