Hlavní obsah

Úředníci komplikují výměnu řidičáků

Právo, tom, jn, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všechny řidičské průkazy vydané do roku 2000 mohou ztratit platnost již 1. ledna 2006, je tedy nutná jejich výměna. Úředníci však řidičům výměnu dokladů komplikují, jak mohou.

Článek

"Moje manželka chtěla vyzvednout v Kongresové ulici pro nás dva a dva naše sousedy formulář na výměnu řidičského průkazu. Dozvěděla se však, že má nárok jen na jeden formulář. Zajímalo by mne, kdo toto ne příliš pochopitelné nařízení vydal," napsal Právu čtenář Vladimír Cvajniga z Prahy 5.

Jak se Právu podařilo zjistit, impuls vzešel z Ministerstva dopravy ČR (MD). To potvrdilo, že skutečně požádalo dopravní inspektoráty, aby vydávaly každému žadateli o řidičské oprávnění pouze jeden formulář.

"Doporučení vzešlo z našeho odboru agend řidičů. Vytištění těchto tiskopisů stojí spoustu peněz. Zjistili jsme přitom, že jejich spotřeba 2,9krát převyšuje počet vydaných řidičských průkazů," uvedla tisková mluvčí MD Marcela Švejnohová s tím, že doporučení není příkaz a záleží jen na úřadech, zda je respektují či ne.

Prý se s nimi plýtvá

"Lidé s formuláři skutečně plýtvají. Přistoupili jsme k tomu, že každý dostane jen jeden. Pokud v něm udělá chybu, dáme mu jiný. Ale aby si jich někdo bral několik pro známé, tak tolik jich opravdu nemáme," tvrdí pracovnice agendy řidičských průkazů pražského magistrátu. Ale když si tito známí přijdou sami, musí pro ně přece také formulář být.

Jenom Magistrát hlavního města Prahy má na starosti více než 715 tisíc řidičských průkazů. Z tohoto množství bylo zatím vyměněno necelých čtyřicet procent. Ještě horší situace než v Praze je například v Plzni. Z šestadevadesáti tisíc řidičských průkazů bylo zatím vyměněno jen sedmadvacet procent.

Prodlouží se termín?

Ministerstvo dopravy, jehož doporučení se ostatní úředníci tak rádi chopili a popudili tím veřejnost, však zároveň tvrdí: nikdo se nemusí bát.

"Ve Sněmovně má už v květnu projít druhým a třetím čtením vládní návrh novely zákona, který termíny na výměnu výrazně prodlouží. A kdyby ho poslanci neschválili, přičlení se prodloužení termínů k návrhu jiného zákona nebo naše ministerstvo vydá příslušnou vyhlášku," řekla Právu Švejnohová.

Pojistku pro zdárné vyřešení tohoto problému navrhli senátoři. Ti se rozhodli dodatečně přiřadit prodloužení výměny řidičáků o dva roky k méně kontroverznímu návrhu zákona, jenž zpřísňuje podmínky pro výkon taxislužby.

Výměna se v každém případě týká všech průkazů, jež byly vydány policií, tj. najdete na nich zkratku Dopravního inspektorátu (DI) nebo nápis VB či Policie ČR. Od 1. května loňského roku se u nás vydávají nové řidičské průkazy se znakem EU. Jsou to růžovomodré plastové karty o velikosti 54krát 86 milimetrů, tedy o polovinu menší než nynější růžové v plastikovém obalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Letos skončí platnost některých řidičáků

V situaci, že nebudou mít platný řidičský průkaz, se mohou příští rok ocitnout stovky tisíc lidí. Všechny řidičské průkazy, které byly vydány před 31. 12....

Výběr článků

Načítám