Hlavní obsah

Letos skončí platnost některých řidičáků

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V situaci, že nebudou mít platný řidičský průkaz, se mohou příští rok ocitnout stovky tisíc lidí. Všechny řidičské průkazy, které byly vydány před 31. 12. 2000, totiž ztratí poslední den letošního roku platnost. Platí to pro všechny řidičáky, jež byly vydány policií, tj. najdete na nich zkratku Dopravního inspektorátu (DI) nebo nápis VB či Policie ČR.

Článek

"Je to otřesná situace. Naše jediná šance je, že zákonodárci přijmou novelu a řidičské průkazy budou platit i nadále, tak, jak se původně uvažovalo," řekl Právu ředitel odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihálik.

Jenom Magistrát hlavního města Prahy má na starosti více než 715 tisíc řidičských průkazů. "Z tohoto množství bylo zatím vyměněno necelých čtyřicet procent. Kdyby měl do konce letošního roku vydat nové řidičské oprávnění všem Pražanům, znamenalo by to měsíčně vyřídit asi 44 tisíc žádostí.

"To je hrozné číslo, ale nějakým způsobem by se to zvládnout dalo. Pokud ale všichni zájemci začnou chodit v prosinci, nastane v Kongresové ulici v Praze 4 naprostý kolaps, který nebudeme schopni v žádném případě zvládnout. Proto bych chtěl lidi požádat, aby na výměnu řidičáků mysleli již teď. V Kongresové je otevřeno od pondělí do čtvrtka od sedmi od rána do osmi večer," sdělil Mihálik.

Ještě horší situace než v Praze je například v Plzni. Z šestadevadesáti tisíc řidičských průkazů bylo zatím vyměněno jen sedmadvacet procent.

Od 1. května loňského roku se u nás vydávají nové řidičské průkazy se znakem EU. Jsou to růžovo-modré plastové karty o velikosti 54krát 86 milimetrů, tedy o polovinu menší než nynější růžové v plastikovém obalu. "Vůbec se nám nelíbí. Zatímco na občanském průkazu, nebo na pasu jsou barevné fotografie, na řidičácích zůstávají černobílé," prohlásil Mihálik. Nechat si v současné době někde udělat černobílý portrét je velice komplikované.

Původně se měly "růžové, skládací" průkazy vydané do roku 1993 vyměnit do konce roku 2007. Průkazy vydané v letech 1994-2000 měly mít platnost až do konce roku 2010.

Související články

Výběr článků

Načítám