Hlavní obsah

Upravený hyundai umí parkovat bokem a otáčet se na místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na veletrhu CES v americkém Las Vegas představila divize náhradních dílů a autonomního řízení Hyundai Mobis prototyp nových modulů na kola elektrického Ioniqu 5. Auto je díky nim schopné jezdit bokem a na místě se otáčet o 360 stupňů.

Článek

Modul, který Hyundai Mobis přivezl na veletrh CES, je nazvaný e-Corner a obsahuje elektrický motor, elektrický tlumič, brzdu a také řízení přes drát. Díky tomu se jedná o kompletní balíček, který lze namontovat na celou řadu vozidel. Demonstrován byl ovšem na elektrickém hatchbacku Ioniq 5.

Celý nápad pochází z konceptu z roku 2018 a trik spočívá v tom, že s moduly na všech čtyřech kolech zvládne auto otočit svá kola až o 90 stupňů ve stejném směru, což umožňuje jízdu bokem či otáčení na místě. Auto tak zvládne prakticky jakýkoli pohyb, který si řidič zamane.

S podobným systémem, ovšem jen pod nižším úhlem otočení, přišlo už například americké GM se svým modelem Hummer EV. Mobis má ovšem výhodu v tom, že jeho moduly lze nainstalovat na celou řadu modelů. Kdy a zda vůbec se tak stane, zatím Korejci neupřesnili.

Hyundai předvedl robotaxi pro rušné ulice v Las Vegas

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám