Hlavní obsah

Umělci si pohráli s Lexusem UX. Udělali z něj květinovou zahradu

Novinky, Daniel Havlina

Japonská automobilka Lexus ráda poskytuje svá vozidla umělcům, aby na nich tvořili. V loňském roce byl jeden model potetován, letos naopak dostal vzhled jako květinová zahrada. Jako plátno posloužil crossover UX.

Foto: Lexus

Lexus UX jako květinová zen zahrada

Článek

Unikátní model UX vytvořila dvojice španělských umělců Jordi Iranzo a Angela Montagudová, kteří se svým dílem vyhráli cenu veřejnosti v druhém ročníku soutěže UX Art Car. Tu pořádá španělské zastoupení automobilky Lexus. Umělci zastupovali studio Clap z Valencie a přiložené snímky vznikly na nádvoří klubu Alma v Madridu.

Výtvarná dvojice se ve svém díle nechala inspirovat tradicí japonské automobilky, tvary Lexusu UX, ale především vzhledem zenové zahrady. Ta podle slov umělců vyjadřuje duševní stav klidu a ryzího uvědomění.

Foto: Lexus

Lexus UX jako květinová zen zahrada

„Lexus v naší zenové zahradě prezentuje dokonalou harmonii, která je spojením přírody, technologií a inovací. Lidské dílo představující geometrické křivky a bezchybnou symetrii, pokryté rostlinným životem,“ uvedl Jordi Iranzo.

Umělec na díle s kolegyní pracoval měsíc. „Použili jsme papír, důležitý prvek japonské kultury, pokrývající exteriér vozidla v podobě květeny a dodávající tomuto vozu objem. Další klíčovou kvalitou japonského umění a designu je světlo, které zde proměňuje Lexus UX v živou věc. V závislosti na poloze, tónu a intenzitě světla se v průběhu dne tvoří stále jiné struktury a barvy,“ popsala Angela Montagudová.

První potetované auto na světě. Lak stál víc než vůz samotný

AutoMoto

Podobný projekt jsme od Lexusu neviděli poprvé. V minulém roce si jiní umělci rovněž pohráli s modelem UX. Použili jeho karoserii jako plátno pro tradiční japonské tetování. Ve vzorech využili i ikonické kapry koi, kteří k Japonsku neodmyslitelně patří.

Reklama

Související články

Test Lexusu UX 250h: Excentrik s klidnou duší

Lexus vstoupil do populárního segmentu kompaktních prémiových crossoverů s ostře řezaným UX. Japoncům se do něj podařilo vměstnat specifický styl i jízdní...

Výběr článků

Načítám