Hlavní obsah

Toyota Prius nejspíš dostane pátou generaci elektromobilům navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prius přišel na trh před čtvrtstoletím jako průkopník hybridních aut a je pro Toyotu ikonou. Podle informací britského Autocaru dostane pátou generaci.

Foto: Toyota

Toyota Prius

Článek

Hybridní Toyota Prius je na světě už od roku 1997 ve čtyřech generacích; ta současná se prodává od roku 2015. Byl pionýrem tzv. full hybridů. Přestože dnes roli aut, která chtějí být ekologická, převzaly elektromobily, prius má zůstat u hybridního ústrojí. Tvrdí to britský magazín Autocar.

Za volantem vodíkové Toyoty Mirai nové generace: Skvělá limuzína s jedinou nevýhodou

Testy

Toyota potvrdila, že hybridy budou hrát zásadní roli ve strategii elektrifikace. Šéf marketingu a produktů u Toyoty Andrea Carlucci magazínu řekl, že vůz „zůstává pionýrem elektrifikace a pro Toyotu je jednoznačně ikonou. Musí hrát roli a my musíme zajistit, že bude s touto technologií vždy v čele, takže - nemůžu říct mnoho - nechceme o tuto ikonu přijít ani do budoucna.“

I když to v Evropě vypadá, že elektromobily jsou jedinou správnou cestou k zářným zítřkům, ve zbytku světa je situace jiná. „Globálně je těžiště stále u hybridů,“ říká Carlucci.

Foto: Toyota

Toyota Prius

Toyota má v plánu představit novou platformu pro hybridy, plug-in hybridy a elektrická auta v Evropě, jak se nechal slyšet Matt Harrison, šéf evropské divize značky. Platforma dostala označení E3 - od slov „emoce“, „energie“ a „zapojení do děje“ (angl. „engagement“).

Má být kombinací platformy pro kompaktní auta (TNGA-C) a té pro elektromobily (e-TNGA) a má dovolit Toyotě vyrábět elektromobily a hybridy v závodech v Turecku a ve Velké Británii.

Tam dosud používají platformu TNGA-C, takže přezbrojení na novou, ale podobnou, by nebylo tak nákladné. Zatím se předpokládá - ovšem nic není potvrzeno -, že na této platformě by mohla stát příští generace modelu C-HR a dost možná i právě priusu.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota ukázala nový pick-up Hilux pro Dakar

Japonská automobilka Toyota potvrdila, že na Dakar v roce 2022 vyšle novou verzi závodního pick-upu GR DKR Hilux T1+. Do závodu vybaví hned čtveřici posádek.

Toyota Corolla Cross míří do Evropy

Globální SUV Corolla Cross prošlo na cestě do Evropy drobnými úpravami designu i funkčnosti. Pod kapotou je výhradně hybridní ústrojí, které pohání přední nebo...

Výběr článků

Načítám