Hlavní obsah

Toyota představila menšího sourozence modelu RAV4

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím sice jen pro Japonsko, ale s možným výhledem expanze na další trhy se představil model Raize. Jde o malý crossover, který bychom klidně mohli nazvat sourozencem Toyoty RAV4 prodávané i u nás.

Foto: Toyota

Toyota Raize

Článek

Že jde o malý crossover, je jasné hlavně z délky – auto má 3995 mm. Pokud to porovnáme třeba s C-HR a jeho 4349 mm, je to výrazně méně. Vzhledově se trochu blíží většímu sourozenci Toyotě RAV 4. Má téměř shodný design přídě. Sice trochu umírněnější, ale ty prvky jsou zde znát.

První jízda s Toyotou RAV4: Pohodlná, prostorná a schopná elektro-čtyřkolka

AutoMoto

To, co je na autě zajímavé, je podvozek. Není totiž od Toyoty, ale od Daihatsu. Jde o Daihatsu New Global Architecture (DGNA), která je začátkem velké výměny dílů mezi těmito dvěma automobilkami.

Foto: Toyota

Zvenku ani nevypadá, že jde o tak malé auto, které nemá ani čtyři metry

Foto: Toyota

Design není nijak supermoderní. Spíš se snaží zařadit do současné nabídky značky.

Pod kapotou je litrový tříválec, který je spojený s bezstupňovou převodovkou CVT. Další zajímavostí je pohon. I tak malé auto totiž může mít pohon všech kol. Záleží na výbavovém stupni.

Foto: Toyota

Sem se vejde 393 l zavazadel

Foto: Toyota

Digitální je jak displej uprostřed, tak i za volantem

Interiér se velmi přiblížil větším vozům. Dokonce i přístroje za volantem jsou digitální, což dnes není pravidlem ani u mnohem dražších aut. Devítipalcový infotainment uprostřed zvládá Apple CarPlay.

Auto disponuje všemi bezpečnostními systémy, jaké se dnes v autech vyskytují, včetně adaptivního tempomatu, parkovacího asistenta nebo detekce chodců a cyklistů. Objem zavazadlového prostoru je 393 l. Cena Toyoty Raize v Japonsku začíná v přepočtu na 350 tisících korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám