Hlavní obsah

Toyota Land Cruiser prošla modernizací, je silnější i úspornější

Novinky, Daniel Havlina, Marek Bednář

Dnes už legendární off-road od Toyoty, model Land Cruiser, se dočkat modernizace. Změnila se nejen vnitřní výbava, ale i technologie pod kapotou. Auto je silnější, ale i méně spotřebuje.

Foto: Toyota

Modernizovaná Toyota Land Cruiser

Článek

V Toyotě usoudili, že se podívají na současného Land Cruisera a udělají z něj ještě lepší stroj, než jakým byl doposud. A dá se říct, že se to povedlo. Auto totiž pořád sází na velmi povedený design a hlavním změny se udály pod kapotou.

Hlavní změnou je přepracovaný čtyřválcový motor D-4D o objemu 2,8 litru, známý z modernizovaného pickupu Hilux. Agregát nabídne výkon 204 koní a točivý moment 500 N.m., tedy o 27 koní a 50 N.m více než u původní hnací jednotky.

Foto: Toyota

Díky novému motoru zrychlí na stovku o 3 sekundy rychleji.

Zrychlení na stovku je 9,9 sekundy - o tři sekundy rychleji, než to zvládl předchůdce - a nejvyšší rychlost je 175 km/h. Oproti dosavadnímu vozu má být nový Land Cruiser také úspornější, a to o 0,7 l/100 km, tedy má spotřebovávat rovných sedm litrů. Daní za to, je, že se Toyota už nedokázala vyhnout použití technologie start-stop.

Toyota chce sdílet s pojišťovnami data o tom, jak řídíte

AutoMoto

V interiéru je největší změnou modernizovaný a přepracovaný infotainment s rychlejším systémem a možností upravovat domovskou obrazovku. Podporuje také zrcadlení telefonu pomocí aplikací Apple CarPlay a Android Auto. Systém však má i vlastní navigaci a je připojený k internetu, což znamená možnost aktualizovat mapy online - v ceně je tato služba na tři roky - a např. zobrazování cen paliva v okolí.

Foto: Toyota

Infotainment je nový a zvládá i Apple CarPlay (na snímku).

Z bezpečnostní výbavy stojí za zmínku druhá generace balíku hlídačů a asistentů Safety Sense, která i ve tmě rozpoznává nepozorné chodce a ve dne zaregistruje cyklisty nerespektující pravidla silničního provozu - a samozřejmě před nimi dokáže automaticky brzdit. Součástí je i inteligentní adaptivní tempomat.

Další zajímavou aktualizací je možnost Land Cruiser nově objednat stylový paket Black Pack. Chromovanou mřížku u Land Cruiseru změní na černou a podobně upraví záď vozu. Černý je i interiér. Tento příplatek je k mání pouze k nejvyšší výbavě Executive.

Cena vozu, ani kdy ho bude možné objednat, zatím nebyly oznámeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám