Hlavní obsah

Toyota Land Cruiser Namib je offroad pro ty, kteří nepotřebují být hýčkáni

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota Land Cruiser už tak úplně není to, co bývala. Dnešní vůz sice do terénu vyrazí taky s odhodláním, ale je to auto plné elektroniky, luxusních materiálů, a hlavně stojí hříšné peníze. Trendy tomu velí. A verze Land Cruiser Namib jde přímo proti nim.

Foto: Toyota

Toyota Land Cruiser 79 4.5D V8 D/C Namib

Článek

Je to Toyota Land Cruiser s plochou maskou chladiče, velkým kovovým nárazníkem, karoserií, která snese i nějakou tu ránu a rámovým podvozkem s tuhými nápravami. Prostě auto, které je určené pro práci a do terénu, ne na parkoviště do satelitního městečka.

Celým jménem je Toyota Land Cruiser 79 4.5D V8 D/C Namib je již nějakou dobu vyráběnou „sedmdesátkou”, nová je ovšem prodloužená kabina se čtyřmi dveřmi a ložnou plochou.

Foto: Toyota

Pokud hledáte trubkový okrasný rám, LED osvětlení a držáky na čtyřkolky, pak hledáte marně.

Pod kapotou pracuje naftový vidlicový osmiválec o objemu 4,5 litru s výkonem 151 kW (202 koní) a točivým momentem 430 N.m. Nic moc, v dnešním světě, ale u takovéhoto auta chcete neprůstřelnou spolehlivost, ne extrémní výkony. Motor spolupracuje s pětistupňovým manuálem s redukční převodovkou a poháněna jsou samozřejmě všechna kola.

Foto: Toyota

Navigace a lednička. To jsou jediné věci pro pohodlí posádky.

Interiér vychází z Land Cruiseru série 70 téměř úplně. Jen je pro komfort posádky přidáno pár drobností, jako jsou navigace nebo lednička, napojená na elektrický okruh.

Namib je speciál, který má díly normálně nasazované jen za příplatek, jako je třeba „šnorchl” - sání motoru zvýšené speciální trubkou až nad střechu. Ovšem je to také klasik, takže tu nenajdete nějaké LED pásky, speciální boxy nebo okrasné rámy.

Vůz i kvůli mnohým speciálním dílům stojí v přepočtu více než milion korun, a navíc se u nás oficiálně neprodává - je to model pro Jihoafrickou republiku. Ale možná by o takový puritánský kousek zájem byl i v přetechnizované Evropě. Pokud by osmiválec splnil aktuálně platnou emisní normu.

Anketa

Myslíte si, že by puristické auto jako Toyota Cruiser Namib mohla uspět i v Evropě?
Určitě
82 %
Pár aut by se prodalo, ale nic výrazného
13,2 %
Jen pro práci
2,8 %
Byl by to propadák
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 500 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám