Hlavní obsah

Toyota Avensis rekordmanem v nárazových testech Euro NCAP

PRAHA

Nová Toyota Avensis získala v nárazových testech Euro NCAP pět hvězdiček, když získala 34 bodů z 36 možných. Dosáhla tak nejvyššího skóre v historii nárazových testů. Primát získal i Peugeot 807, který si rovněž odnesl pět hvězdiček a stal se tak nejlépe hodnoceným vozem kategorie MPV. Společně s ním dosáhl podobného úspěchu i Citröen C8, který je s peugeotem technicky identický.

Foto: Věra Mundlová

Výuka francouzštiny přivádí do Alliance zájemce do bez rozdílu věku. Vedou ji kvalitní lektoři i rodilí mluvčí.

Článek

Avensis po ženevské premiéře vyjel za zákazníky ve třech podobách: jako sedan, liftback a kombi. Jako první automobil v Evropě byl uveden na trh s kolenním airbagem. Tento osmnáctilitrový airbag je umístěn v panelu pod sloupkem řízení a zkonstruován tak, aby chránil kolena a nohy řidiče před zraněním o tvrdé povrchy a při nárazu na prvky, jako je sloupek řízení, spínací skříňka atd.

Kolenní airbag je společně se dvěma čelními a dvěma bočními bezpečnostními nafukovacími vaky součástí standardní výbavy Toyoty Avensis také na českém trhu. Jinak však může být v avensisech až devět airbagů, včetně nafukovacích záclonek rozprostírajících se při havárii po obou stranách interiéru od čelního po koncový sloupek vozu.

Peugeot 807s hlavovými airbagy

Mezi pasivní prvky bezpečnosti modelu Peugeot 807 patří především pevná karoserie vozu, která zahrnuje oblasti s programovanou deformací. Všechna sedadla jsou vybavena tříbodovými bezpečnostními pásy s předpínači. Vůz je vybaven šesticí airbagů a je prvním vozem typu MPV, které nabízí ochranu cestujících i ve třetí řadě sedadel (hlavové airbagy).

Nechybí prvky aktivní bezpečnosti jako systém ABS, elektronický rozdělovač brzdných sil (REF), brzdový asistent (EVA), samočinná aktivace výstražných světel, vše v základní výbavě a ve druhé verzi výbavy pak systém ESP propojený s protiprokluzovým systémem (ASR).

Výsledky testů Euro NCAP
ModelOchrana cestujícíchOchrana chodců
Toyota Avensis5 hvězdiček1 hvězdička
Peugeot 8075 hvězdiček1 hvězdiček
Citröen C85 hvězdičekautomobilka neuvedla
Zdroj: Euro NCAP a Citröen

V C8 na bezpečnostní pásy nezapomenete

Luxusní Citroën C8 v rámci aktivní bezpečnosti nezůstává pozadu. Řidič může očekávat všechny potřebné informace a podporu nutné pro klidné řízení (tempomat, upozornění na překročení rychlosti, detekce podhuštění pneumatik), stejně tak jako všechny prvky aktivní bezpečnostní výbavy jako např. ABS, ASR, ESP, EBA, automatické zapnutí světel při prudkém brždění. V rámci pasivních bezpečnostních prvků nabízí C8 sérii 6 airbagů v základní výbavě, které chrání pasažéry od první až do třetí řady sedadel. Užitečným prvkem je také indikátor nezapnutých bezpečnostních pásů řidiče a spolujezdce vpředu.

Reklama

Výběr článků

Načítám