Hlavní obsah

Tom Hanks prodal svůj starý fiat, jezdil s ním ve filmu nominovaném na Oscara

Za téměř 600 tisíc korun někdo od amerického herce Toma Hankse vydražil starý Fiat 128, kterému nedobíjí alternátor. Kromě slavného majitele je slavný i samotný vůz, objevil se totiž ve filmu. Výtěžek navíc putuje na charitu.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hanks u svého Fiatu 128

Článek

Prodej téměř čehokoliv ze sbírky někoho slavného je pro jeho fanoušky, zejména ty majetné, vždycky velkým lákadlem. I to je jeden z důvodů, proč někdo v úterý vydražil starý Fiat 128 za 24 375 dolarů, tedy 592 tisíc korun.

Ten vůz patřil herci Tomu Hanksovi, ovšem to na něm nebyla jediná zajímavost. Jednak výtěžek z aukce poputuje na dobročinnost. A za druhé, tohle auto si zahrálo ve filmu Akta Pentagon: Skrytá válka, který si vysloužil hned v několika kategoriích nominaci na Oscara.

Tom Hanks prodává automobilového stařečka, cena se může vyšplhat pořádně vysoko

AutoMoto

Nevypadalo ale takto – mělo jinou barvu. Jako nové se prodalo v San Francisku v roce 1975, pak chvíli vůz jezdil a mnoho let byl schovaný. V roce 2011 – to měl ještě žlutou barvu – změnil majitele. Ve stejné barvě ho v roce 2017 koupil právě Tom Hanks.

Foto: Profimedia.cz

Sedačkám by prospělo přečalounění.

Pro film byl vůz přelakován do světle zelené, po natáčení pak do nynější tmavozelené barvy. Zvenčí vypadá veskrze hezky, zejména díky novému laku a pečlivému vyčištění před prodejem. V červnu také prošel servisem zapalování a chladicího systému.

Pořád však nějakou práci potřebuje. Tou největší bude přečalounění předních sedaček. Je také potřeba vyměnit alternátor a připojit ruční sytič. V každém případě, třebaže nemá původní barvu a pro svůj původ zas tak hodnotný není, je-li vítěz aukce fanouškem Hanksových filmů, fiat bude jistě zajímavým artiklem ve sbírce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám