Hlavní obsah

Thajský kutil postavil obytné auto se solárním pohonem. Vypadá jako skleník na kolech

Postavit obytné auto, navíc s konvenčním a zároveň solárním pohonem, se podařilo třiasedmdesátiletému thajskému kutilovi. I když označení „auto“ snese jen s přimhouřením obou očí.

Kutil si postavil obytný hybrid se solárním pohonem.Video: Newsflare, AP

 
Článek

Obytná auta jsou často velmi drahá na pořízení – anebo to vyžaduje spoustu práce, abyste si takové postavili svépomocí z běžné dodávky. Vichean Ruenthai, třiasedmdesátiletý „kutilský fanatik“, jak ho nazvala agentura AP, ke svému stroji nepotřeboval ani tu dodávku. A navíc může jezdit na solární pohon.

To, co vypadá jako skleník na kolech, je ve skutečnosti hybridní obytné auto. Uvnitř je vařič, toaleta a různé elektrické spotřebiče, ve videu vidíme také nádrže na vodu.

Zvenčí jsou vidět posuvné dveře, které jsou vyplněny snad komůrkovým polykarbonátem místo plexiskla; a k čemu je na přídi cosi jako alkovna, nepochybně zásadně zvyšující odpor vzduchu, není jasné.

Klíčovou součástí jsou ale dva 450W solární panely na střeše, které napájejí baterie ve voze. Jejich kapacita není známa, stroj ale má ujet až 200 km na jedno nabití baterií; vypadá to tedy i na možnost nabíjení ze sítě.

Test karavanu Adria Twin Axess 640 SL: Promyšlené pojízdné bydlení

Testy

Kromě elektropohonu tu ale je také malý motor, který vozu pomáhá do kopců nebo při couvání, takže před námi stojí dost možná první solární hybridní automobil na světě.

Ovšem označení „automobil“ může být trochu přehnané. Stroj sice má čtyři kola a volant, ale homologaci pro evropský silniční provoz by, odhadujeme, nedostal ani náhodou. Už jen pro chybějící bezpečnostní pás řidiče.

Takové detaily však Ruenthaie netrápí, ba dokonce chce svůj vůz ještě vylepšovat. „Plánuji instalaci klimatizace, aby se jezdilo lépe,“ říká. A nemyslí jen na sebe: „Protože v budoucnu všechna auta budou elektrická, chtěl bych, aby můj vůz Thajci používali, až ho dokončím. Je levný a nepotřebuje ropu.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám