Hlavní obsah

Test zimních pneumatik AutoBild 2020: Značkové gumy kralují

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k těm, kteří právě nyní na poslední chvíli vybírají nové zimní pneumatiky? Německý magazín AutoBild přináší dva testy pneumatik ve dvou rozměrech. Oba ukazují, že se značkovými gumami nejde sáhnout vedle – až na výjimky.

Foto: Goodyear

Zimní pneumatiky mají od letních odlišný vzorek i směs gumy pro lepší fungování v zimních podmínkách.

Článek

Začátek listopadu se rychle přibližuje, a s ním i zákonná povinnost užít zimní pneumatiky, je-li na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud to lze předpokládat. Opatrný řidič i ten, který jezdí v horách, už zimní pneumatiky na autě jistě má – už před pár týdny se na vrcholcích hor hodily.

Nástrahy podzimních silnic: Nejen nízké teploty, listí či zvěř vyžadují zvýšenou pozornost

AutoMoto

Pokud však bydlíte ve městě či v nížině, s přezutím možná stále vyčkáváte. Anebo jsou vaše zimní gumy z loňska už staré a sotva použitelné – zákonný limit pro uznání pneumatiky jako zimní jsou 4 mm hloubky dezénu v hlavních drážkách. V takovém případě poradí test německého magazínu AutoBild, jaké nové pneumatiky vybrat.

Přesněji - dva testy. Magazín pod hlavičkou dvou svých divizí zveřejnil více testů zimních pneumatik v různých rozměrech. Jednou z nich byl AutoBild Allrad, kde se, jak název napovídá, zabývají auty s pohonem všech kol. Protože čtyřkolky jsou oblíbené i v Česku, začněme právě zde.

Goodyear kraluje

Tato divize testovala pneumatiky v rozměru 225/55 R17 s indexy 101 V, což znamená nejvyšší zatížení pneumatiky 825 kg a nejvyšší konstrukční rychlost 240 km/h. Testovalo se na voze BMW X1, tedy crossoveru, kterých jsou dnešní silnice plné. Nikoliv nepodobně ostatním dvěma testům se na „medailových“ pozicích objevily pneumatiky světových značek – Goodyear, Bridgestone a Michelin.

Foto: Goodyear

Goodyear UltraGrip Performance+

Konečná tabulka obsahuje deset finalistů, kteří vzešli z kvalifikačního kola. To má jedinou disciplínu – zabrzdit na mokru na co nejkratší dráze. Deset nejlepších z prvotního výběru postupuje.

Vidíme, že se sem dostaly i gumy levných značek Syron a Duraturn, které překvapily svým výkonem na sněhu. AutoBild je však nedoporučuje, protože na mokru jsou špatné a v našich i německých zeměpisných šířkách je v zimě silnice přece jen častěji mokrá než zasněžená.

Test pneumatik AutoBildu AllradZnámkaCelkové hodnocení
225/55 R17 101 VSníhMokroSucho
GoodyearUltraGrip Performance+12+2Příkladné
Bridgestone Blizzak LM0052+2+2Příkladné
Michelin Alpin 622+2Příkladné
Vredestein Wintrac Pro22+2Příkladné
Dunlop Winter Sport 512+2Dobré
Toyo Observe S9442+22-Dobré
Uniroyal MS plus 771-2-2-Uspokojivé
Maxxis Premitra Snow WP62-22-Uspokojivé
Syron Everest 1 Plus1-3+3Nedoporučeno
Duraturn Mozzo Winter1-4-3+Nedoporučeno

Po vítězi by leckoho napadlo sáhnout, aniž by viděl jakýkoliv test – značka Goodyear je už léta stálicí na trhu s pneumatikami a v podstatě s ní nelze udělat chybu. „Goodyear nás přesvědčil nejvíc. Vůz na jeho pneumatikách nejenže znamenitě uhání na sněhu, ale na mokrých i suchých silnicích se ovládá a brzdí se s ním tak dobře, že se to blíží jízdě na letních pneumatikách,“ cituje firma Goodyear zkušební komisaře z AutoBildu Allrad.

Špičky stále stejné

Druhý test se zaměřil na rozměr 245/45 R18 100 V, obvyklý u aut vyšší střední a vyšší třídy. Je poněkud obsáhlejší – do finálového kola prošlo dvacet pneumatik. A i tento ukazuje, že Goodyear UltraGrip Performance+ jsou špičkové gumy – stejně jako Bridgestone Blizzak LM005 a michelinky s označením Alpin. V podstatě si jen prohodily místa na stupních vítězů.

Test pneumatik AutoBilduZnámkaCelkové hodnocení
245/45 R18 100 VSníhMokroSucho
Michelin Pilot Alpin 52+2+1-Příkladné
Bridgestone Blizzak LM0051-2+2+Příkladné
Goodyear UltraGrip Performance+1-22+Příkladné
BF Goodrich g-Force Winter 22+22Příkladné
Kleber Krisalp HP32+22Příkladné
Hankook Winter i*cept evo322+2Příkladné
Continental WinterContact TS 850P21-2Dobré
Dunlop WinterSport 52+22Dobré
Apollo Aspire XP Winter222+Dobré
Semperit Speed-Grip 32-2+2Dobré
Fulda Kristall Control HP22+2-2-Dobré
Vredestein Wintrac Pro222Dobré
Giti GitiWinter W122-2-Dobré
Uniroyal MS Plus 772+2-2Dobré
Barum Polaris 522-2Dobré
Laufenn I Fit+23+2-Uspokojivé
Nokian WR A42-2-2Uspokojivé
General Altimax Winter 32+32-Uspokojivé
Pirelli Sottozero 32-3+2Uspokojivé
Cooper Weather-Master SA2+3+23+Doporučeno s výhradami

Zajímavé je, že třebaže se i v této tabulce objevují pneumatiky levných značek – např. Giti nebo Laufenn – nejsou na chvostu dvacítky. Za povšimnutí také stojí poměrně špatný výsledek nokianů WR A4, když značka Nokian běžně umí zimní pneumatiky udělat poměrně dobře, a také, že docela slušné hodnocení získaly i české barumky Polaris 5.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám