Hlavní obsah

Teslu Cybertruck lze používat jako loď, tvrdí Musk. Dopadne to špatně, varuje úřad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokoušet se autem překonat větší množství vody, jako je řeka nebo jezero, mimo most většinou skončí špatně. Tesla Cybertruck má být podle šéfa automobilky Elona Muska schopná krátce fungovat jako loď, podle amerického Úřadu přírodních zdrojů by se však takto žádné auto nemělo používat.

Foto: Tesla

Koncept Tesla Cybertruck

Článek

Tweety zakladatele automobilky Tesla Elona Muska zřídkakdy proplují éterem sotva povšimnuty. Když v nich stojí nějaké významné prohlášení diskutabilní věrohodnosti, pozornosti se jim dostává opravdu hodně.

Třeba jako v nedávném případě, kdy Musk psal, že model Cybertruck „bude dostatečně vodotěsný na to, aby krátce sloužil jako loď“ a že v něm člověk bude moci překonat řeky, jezera „a dokonce moře, která nebudou příliš rozbouřená“.

Pravdou je, že spousta věcí může chvíli sloužit jako loď - do té doby, než se potopí. A zrovna běžná auta po pádu do vody často pár sekund plavou, ale pak se začnou velmi rychle potápět, takže by je jako lodě neměl nikdo používat.

Hluboký brod ukazuje, že elektromobily při průjezdu vodou nemají problém

AutoMoto

Právě na to upozornil Úřad přírodních zdrojů státu Washington. „Posádky opuštěných plavidel prosí, abyste porozuměli, že cokoliv, co ‚krátce slouží jako loď‘ by nemělo být používáno jako loď,“ stojí v tweetu, který je doplněn obrázkem potopeného auta.

Cybertruck bude mít z principu věci jistě lepší brodivost než obyčejné sedany, přesto pokoušet se v něm plavit po vodě - natož po moři - patrně nebude dobrý nápad, protože to je pořád auto, nikoliv loď.

Musk ke svému tweetu dodal, že se cybertruck bude muset umět dostat ze Starbase, základny jeho firmy SpaceX, na ostrov South Padre v jižním Texasu, což je po vodě asi 10 km, po silnici ovšem asi 60 km. Žádné další vysvětlení, například co konkrétně má udržet cybertruck na hladině a ve správném kurzu, nepřidal.

Odvážná prohlášení nejsou u Elona Muska žádnou výjimkou, doufejme ale, že se řidiči cybertrucku v zájmu vlastní bezpečnosti nebudou pokoušet svůj automobil opravdu používat jako loď.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám