Hlavní obsah

Tesla v USA svolává téměř všechny své elektromobily, důvodem je velikost písma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Tesla vyhlásila na svém domácím trhu dosud největší svolávací akci, která se týká téměř všech vyrobených elektromobilů. Důvod působí celkem úsměvně.

Foto: Tesla

Tesla Model Y, ilustrační foto

Článek

Výrobce elektromobilů Tesla ve Spojených státech svolává ke kontrole 2,2 milionu vozidel, to znamená téměř všechny své elektromobily. Důvodem je nesprávná velikost písma varovných kontrolek, což zvyšuje riziko nehody. V pátek to oznámil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Pro Teslu je to zatím největší svolávací akce, upozornila agentura Reuters. Před dvěma měsíci musela Tesla překontrolovat 2,03 milionu vozů, aby do svého pokročilého asistenčního systému Autopilot nainstalovala nová ochranná opatření. Kvůli svému asistenčnímu řízení, které má vozidlům umožnit automatické řízení, zrychlení a brzdění v rámci pruhu, je přitom Tesla pod drobnohledem NHTSA.

Svolávací akce se týká vozidel různých modelů, včetně Modelu S, Modelu X, Modelu 3 z let 2017 až 2023, Modelu X a pick-upů Cybertruck. Tesla dodala, že auta Cybertruck, jež jsou nyní ve výrobě, budou mít aktualizaci, která problém vyřeší.

Tesla CybertruckVideo: Tesla

„Varovné kontrolky s menší velikostí písma mohou na přístrojové desce zhoršit čtení informací důležitých pro bezpečnost, což zvyšuje riziko nehody,“ uvádí NHTSA.

Tesla začala bezplatně vydávat aktualizaci softwaru vzduchem (over-the-air), tedy bez potřeby fyzického připojení, která má tento problém odstranit. Díky tomu se zvětší velikost písma varovných kontrolek brzd, parkovacího systému a systému ABS.

Kromě toho agentura Reuters rovněž oznámila, že úřad NHTSA plánuje zahájit prověřování asi 334 000 vozidel typu Model 3 a Model Y modelového roku 2023 kvůli opakovaným problémům s posilovačem řízení. Úřad se tímto problémem zabýval již v červenci minulého roku, kdy měl hlášeno 2388 stížností.

Tesla Model Y byla loni nejprodávanějším autem na světě

AutoMoto

Tesla chce v polovině příštího roku zahájit výrobu svého dosud nejlevnějšího elektromobilu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám