Hlavní obsah

Tesla Cybertruck budí obavy bezpečnostních expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnost Tesly Cybertruck jak pro její osádku, tak i pro okolí v případě srážky vzbuzovala otazníky, už když se vůz představil před lety jako koncept. Ukázky nárazových testů sice měly světu říci, že vůz je bezpečný, nicméně to obavy některých expertů nerozptýlilo.

Bezpečnost Tesly Cybertruck vzbuzuje otázky.Video: Tesla

 
Článek

Někdejší prezident IIHS Adrian Lund má po stránce pasivní bezpečnosti obavy zejména z nerezové karoserie cybertrucku. „Velkým problémem je, že pokud uděláte ‚kůži‘ vozu z tlusté nerezové oceli, tak když do ní člověk narazí hlavou, bude to mít horší následky,“ řekl agentuře Reuters.

Profesor automobilové bezpečnosti na Univerzitě George Washingtona Samer Hamdar má zase obavy z „omezených deformačních zón“, píše agentura. Podle Hamdara však mohou být tyto zóny nahrazeny jinými prvky, například nějakým „mechanismem absorbování nárazu“. Jiní lidé z oblasti bezpečnosti silničního provozu zase hovoří o vysoké hmotnosti a schopnosti prudké akcelerace jako o problémech pro ty, kteří nesedí uvnitř.

David Friedman, někdejší ředitel americké organizace NHTSA, zmínil, že cybertruck může při nehodě představovat problém nejen pro zranitelné účastníky silničního provozu, nýbrž i pro ostatní vozidla.

„Pokud se srazíte s vozidlem, které má deformační zóny, a vaše auto je méně deformovatelné, to druhé vozidlo pohltí více energie nárazu,“ říká.

To všechno jsou zatím „jen“ názory, byť kvalifikované. Oficiální hodnocení aktivní ani pasivní bezpečnosti cybertrucku není dosud na světě, nebo přinejmenším ne veřejně.

Tesla představila produkční cybertruck, šokuje designem i čísly

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám